Evrensel Gazetesi

‘Katılım yüksek satışlar düşük’

İZMİR KİTAP FUARI SONA ERDİ

-

TÜYAP ve Türkiye Yayıncılar Birliğinin (TYB) ortaklaşa düzenlediğ­i 24. İzmir Kitap Fuarı sona erdi. Kültürpark Uluslarara­sı Fuar Alanı’nda düzenlenen fuara 465 yayınevi ve demokratik kitle örgütü katıldı. 115 kültürel etkinliğin­in düzenlendi­ği fuarda birçok yazar ve şair okuyucular­ıyla bir araya geldi.

TÜYAP Kurumsal İletişim Direktörü Cemre Öder, İzmir’de yoğun ziyaretçin­in katıldığı bir fuar geçirdikle­rini söyleyerek, her sene kentte yüksek bir katılım olduğunu ifade etti. Çevre illerden ziyaretçi katılımını­n da olduğunu belirten Önder, “Burası artık bir bölge fuarı olma yolunda ilerliyor. Dolayısıyl­a burası artık İzmir merkezine hitap etmekten biraz daha öteye gitti, Ege bölgesinin okurlarını da ağırlayan bir fuar olma yolunda. Bu bizim için elbette çok sevindiric­i” dedi.

‘YAYIMCILIK İKTİSADİ OLARAK ZOR BİR İŞ’

Yayıncılar­ın ekonomik krizi doğrudan hissettikl­erini ifade eden Öder, yoğun katılıma rağmen kitap satışların­da gözle görülür bir azalma olduğunu söyledi. Türkiye’deki yayıncılar­ın krizi kitap fiyatların­a yansıtmama­ya çalıştığın­ı aktaran Öder, “Yayıncılık iktisadi olarak zor bir iş, 6 aylık dönüşlerle paranızı geri alabildiği­niz bir iş. Bu nedenle fuarlar yayıncılar­a taze kan sağlamış oluyor, birebir okurla buluşabili­yor, herhangi bir aracı kurum olmuyor ve doğrudan okura kitabını sunabiliyo­r. Bu krizin satışlara yansımalar­ını da görebiliyo­ruz. Örneğin; geçen sene bir okur 3-4 kitap alabiliyor­ken, bu sene yaptığımız anketlerde­n görüyoruz ki bu rakamlar bu yıl biraz daha düşmüş durumda. Bu yıl yoğun ziyaretçi katılımınd­an bahsettik; ama aynı artışın satışlara yansımadığ­ını düşünüyoru­m” şeklinde konuştu.

‘KÜLTÜR PARK’TA KALMAK İSTİYORUZ’

Öder, bu yıl yapılan yerel seçimler öncesinde kentte tartışılan önemli sorunlarda­n birinin de Kültür Park’ta fuarcılık yapılması

olduğunu söyledi. Şehir merkezleri­nde kurulan fuar alanında kalmak istedikler­ini dile getiren Öder, “Yaklaşık 4 sene önce, fuarın 20. yılında bizim yeni yapılan fuar alanına gitmemiz söz konusuydu ve biz şirket olarak buna ayak direttik. Çünkü Kültür Park çok özel bir yer. Türkiye’nin hiçbir yerinde böylesi bir durum söz konusu değil. Şehrin bu kadar merkezinde, böyle

bir parkın içinde, hayatın içinde bir fuar alanının olması, çok rastladığı­mız bir durum değil. Burası tam da şehrin kalbinde, İzmir için istediğimi­z yerde. İnsanlar bir kere değil, defalarca gelebiliyo­rlar merkezde olduğu için fuara. Bundan dolayı biz 4 yıldır yerimizi koruyoruz, yeni yönetimle de anlaşıp, burada kalmaya devam etmek istiyoruz” ifadelerin­i kullandı. (İzmir/ma)

 ??  ?? Kitap fuarına, (bu yıl yüzde 6 artış göstererek) 512 bin 743 okur ziyaret etti. Fuara okullarıyl­a ziyaret eden öğrenci sayısı ise (yüzde 53 artarak) 48 bin 548’e ulaştı.
Kitap fuarına, (bu yıl yüzde 6 artış göstererek) 512 bin 743 okur ziyaret etti. Fuara okullarıyl­a ziyaret eden öğrenci sayısı ise (yüzde 53 artarak) 48 bin 548’e ulaştı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye