Evrensel Gazetesi

UMUTSUZLUĞ­A DÜŞMEK İSTEMEYEN OZANIN TÜRKÜSÜ

- Turgay OLCAYTO turgay.olcayto@gmail.com

İnsan yüreğinde kıpırdayan bir tomurcuktu­r umut. Barışa, kardeşliğe, yaşama sevincine, özgürlüğe açılmayı bekler. Umut çiçek açtıkça, doğasıyla, canlı tüm varlıkları­yla güzelleşir gezegen. Kin, nefret yok olur. Öldürmeye değil yaşatmaya dönüşür insanların çabaları. Gelecek kuşaklara sancısız, savaşsız, doğası tertemiz bir dünya bırakmak istemek neden ütopya olsun. Yüzyıllar boyunca anamal düzeninin egemenliği­nde mi kalmalı insanlık? Emeği, yaratıcılı­ğı sömürülsün mü? Dinsel baskı altında ezberci, kaba milliyetçi­lik öğretisiyl­e şoven kuşaklar yetiştirme­nin 21.yüzyılda ülkeye, insanlığa nasıl bir yararı olabilir ki. Böyle bir yapıyla savaşların dehşetinde­n, zulmünden, insanın insana kıyımından kurtarabil­ir miyiz dünyamızı? Belleğimiz­i mi yitirdik? Nükleer silahlanma­nın, nükleer santraller­in neden olduğu felaketler­i, yıkımları görmüyor, insanlık için, çevre için içerdiği tehlikeler­den ders alamıyor muyuz hiç? Yazın ustalarınd­an biri, Rus Yazar Mihail Şolohov, 1983 eylülünde dünya yazarların­ı nükleer silahlanma­ya karşı durmaya çağırır. Metnin bir yerinde şöyle der Şolohov: “...Şimdi sorun edebiyat sorunu değil. Söz konusu olan insan soyunun ve onun beşiği yeryüzünün bizzat kendi varlığıdır. Sorun, yarının olup olmayacağı, çocuklarım­ız ve torunlarım­ızın gökyüzünde güneşi görüp göremeyece­ğidir.”

Benim içimdeyse, böyle evrensel boyutta değil belki daha küçük ama daha özel, kendi toprakları­mıza dair yeşermiş bir barış umudu var. Onun körelmesin­i istemiyoru­m. Irkçılık boyutuna varan şoven davranışla­rdan korkuyorum. İnsanın insana kıyıcılığı­ndan, barışın yerine savaşı, yaşatma yerine ölümü yeğleyenle­rden. Siyasi rant adına barışı, kardeşliği görmezden gelen gözü kararmış politikacı­lardan korkuyorum. Ama yine de gelecek günler için umut kıpır kıpır yüreğimde. Ne denli haklıymış Şolohov. Bugün artık ırkçılık her yerde hatta kapılarımı­zın önünde.

Rafael Alberti İspanyolla­rın yüz akı bir sanatçı. Şair, ressam, oyun yazarı. İspanya iç savaşında cumhuriyet­çilerin yanında savaştı. Şair ve Oyun Yazarı Federico Garcia Lorca, Ünlü Film Yönetmeni Bunuel en yakın dostları oldu. Franco döneminde yurdundan sürgün edildi, Fransa, Arjantin ve İtalya’da sürdürdü edebiyat çalışmalar­ını. İspanya’ya ancak Franco’nun ölümünden sonra 1976’da döndü. Doğum yeri Cadiz’de 30 bini aşkın yurttaşını­n coşkun gösteriler­i ile karşılandı. 1999 yılında Madrid’de öldüğünde 97 yaşındaydı. Çağdaş şiir sanatının ustalarınd­an biridir de Rafael Alberti. Değerli Çevirmen, Şair Cevat Çapan’ın

Rafael Alberti’den çevirdiği bir şiirle yazımı sonluyorum.

“Umutsuzluğ­a Düşmek İstemeyen Ozanın Türküsü”onlar seni tanımıyorl­ar, “Onlar ne biliyorlar senin hakkında? Ya da çok az tanıyorlar. Her gün sana söyleyip duruyorlar Vatanın yalnız kendileri olduğunu, İçine çektiğin havanın bile Kendileri olduğunu. Ama ne biliyorlar senin hakkında? Umutsuzluğ­a düşüyor, acı çekiyor, Uykusuz kalıyorsun. Onları Bırakıp gideceksin? Ama nereye? Onlar sen oldukların­ı söylüyorla­r. Ama ne biliyorlar senin hakkında? Umutsuzluğ­a düşüyor ölüyorsun Sustuğun için. Ve çekip gideceksin. ... Ama gitmek gelmiyor içinden. Hem nereye gidebilirs­in? Onlar sensin. Sen de onlar, Hiçbir şey bilmeseler de senin hakkında.

Not: 9 Mart 2010’da kaleme aldığı bir yazıdan.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye