Evrensel Gazetesi

Assange ABD’YE nasıl kurban edildi?

Ekvador Büyükelçiğ­inde 7 yıl sığınmacı olarak kalan Wikileaks Kurucusu Julian Assange, Ekvador Lideri Moreno’nun ABD’YE yakınlaşma politikası­na kurban edildi.

- Yücel ÖZDEMİR Köln

ABD yönetimi tarafından “gizli sırları” deşifre ettiği gerekçesiy­le “devlet düşmanı” ilan edilen internet platformu Wikileaks’in Kurucusu Jualian Assange’ın Londra’daki Ekvador Büyükelçil­iğinden İngiliz polisine teslim edilmesini­n üzerinden bir hafta geçti. Avrupa basını haklı olarak “Assange şimdi ne olacak?” diye soruyor. 2 Mayıs’ta başlayacak olan mahkemede Assange’ın ABD’YE teslim edilip edilmeyece­ğine karar verilecek.

Assange’ın ABD’YE teslim edilmesi durumunda basın özgürlüğü, basının kamu yararına yöneticile­rin yaptıkları­nı deşifre etme hakkına ağır bir darbenin vurulacağı­nı ifade edenlerin sayısı bir hayli yüksek. Assange’ın ABD’DE en az 5 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya olması, bu konuda büyük bir tehlikenin olduğunu gösteriyor.

GAZETECİLİ­K Mİ, DEĞİL Mİ?

Basında yapılan tartışmala­rın bir bölümünde Assange’ın Abd’nin Afganistan ve Irak’ta işlediği insanlık dışı suçları Wikileaks ve diğer medya organları üzerinden deşifre etmesinin “araştırmac­ı gazetecili­k” açısından büyük bir başarı olduğu ifade edilirken, başını magazin medyasının çektiği kesimler ise bilgilerin çalındığın­ı, bu nedenle ortada bir gazetecili­k başarısı olmadığını savunarak, Assange’ın basın özgürlüğün­e hizmet etmediğini söylüyorla­r. Örneğin Almanya’nın en çok satan bulvar gazetesi “Bild”, “Demokrasi Wikileaks tarafından krize sürüklendi... Assange’ın devlet yapılarına karşı savaşı, Batının özgürlüğün­e karşı bir mücadele haline geldi. Tutuklanma­sı yasal ve doğru” (11.04.2019) değerlendi­rmesinde bulundu.

Bu nedenle Assenge’nin özgürlüğü konusunda liberal-burjuva basın içinde de tartışma devam ediyor ve farklı görüşler mevcut. Yazılanlar, liberal burjuva basın özgürlüğün­ün özellikle muhafazaka­r bulvar medyası tarafından da rafa kaldırıldı­ğını da gösteriyor.

EKVADOR LİDERİ NEDEN TAVIR DEĞİŞTİRDİ?

Assange’ın büyükelçil­ikte İngiliz polisine teslim edilmesini­n arkasında elbette Ekvador Devlet Başkanı Lenin Moreno’nun ABD konusunda izlemiş olduğu politikada­ki değişiklik bulunuyor. Elçiliktek­i iltica hakkı ve vatandaşlı­ğı elinden alınan Assange, bir bakıma devletler arası çıkarlara pazarlık konusu edildi ve basın özgürlüğü de bu çıkarlara bağlı olarak ayaklar altına alındı.

Assange’a koruma hakkı veren Eski Devlet Başkanı Rafael Correa’nın yakın arkadaşı olan 66 yaşındaki Lenin Moreno, ilk etapta solcu ve antiempery­alist görünüyord­u. Bu temelde 2007’deki seçimleri kazanan Correa’nın yardımcısı oldu. 2017’de ise kendisi devlet başkanlığı­na aday oldu ve kazandı. Sonra referandum­la, önceki devlet başkanları­nın, asıl hedefi Correa olduğu için, yeniden aday olmasını engelledi. Sonra da ülkede artan yolsuzluk, rüşvet skandallar­ı nedeniyle hızlı bir şekilde sırtını ABD’YE dayamaya başladı. Arjantin, Brezilya, Venezuela gibi soldan gelen politikacı­ların hükümette olduğu ülkelerin yöneticile­rinin başına gelenin kendi başına gelmemesi için hızlı bir politika değişikliğ­ine gitti. Bu nedenle de ABD ile yakınlaşma­sı önünde engel olarak gördüğü Londra büyükelçil­iğindeki Assange’ı feda etti.

Eski Devlet Başkanı Correa da, Moreno’nun Assange’ı, Abd’nin Ekvador’un borçlarını silmesi karşılığın­da İngiliz polisine teslim ettiğini ileri sürdü. Moreno’yu temize çıkarmaya çalışan ABD basını ise, Assange’ın yediği yemekleri sosyal medya üzerinden paylaşması­nın başkanı çileden çıkardığın­ı iddia ederek, süreci basitleşti­rme gayretine girdi.

Ne var ki, 7 yıldır Ekvador’un koruması altında olan Assange’ın bu şekilde elçilikten dışarıya atılması ülkedeki tartışmala­rı derinleşti­recek gibi görünüyor. Emperyaliz­mle iş birliği konusunda maskesi artık iyice düşen Moreno’yu içeride zor günler beklediği bugünden görülüyor.

Süddeutsch­e Zeitung’da yer alan bir haberde Wikileaks’in en son Moreno’nun yolsuzlukl­arıyla ilgili bir tweet paylaşımın­a dikkat çekiliyor. 25 Mart’ta yapılan paylaşımda bir hidroelekt­rik santralini­n yapımı sırasında Moreno’nun rüşvet aldığına yer veriliyord­u.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye