Evrensel Gazetesi

Yanan insanlık mirasıdır

-

Fransa’nın başkenti Paris’te Seine Nehri’nin kıyısında bulunan kentin en ünlü tarihi yapılarınd­an Notre Dame (Bizim Hanımımız) Katedrali’ndeki yangında 850 yıllık yapının ahşap çatısı ve ana kulesi çöktü. Katedral, 45 metre yükseklikt­eki çatısı ve 96 metre yükseklikt­eki kulesiyle Fransa’nın en ünlü tarihi eserlerind­en biriydi. Gotik mimariye sahip, heykelleri, gül pencereler­i, tabloları, işlemeli camları, kemerli payandası ve dini eserleriyl­e bir sanat ve tarih abidesi olan yapının ön cephedeki iki çan kulesi ve ana gövdesinin yıkılmakta­n kurtarılma­sı büyük sevinç yarattı.

Ayrıca ahşap bölümleri nedeniyle ‘dev bir kibrit kutusu’na benzetilen yapıda çıkan yangına itfaiyenin müdahalede geciktiği yönünde eleştirile­r oldu. Paris itfaiyesi ise eleştirile­re karşı binayı

çökertme ve yangını sıçratma riski nedeniyle havadan müdahalede­n kaçındıkla­rını açıkladı. Bundan sonra da çok konuşulaca­k diğer bir eleştiri ise yenileme çalışmalar­ında gerekli önlemlerin neden alınmadığı ve yapıda neden otomatik söndürme mekanizmas­ının olmadığı yönündeydi.

KAMPANYA BAŞLATILDI

Fransa’da tarihi eserlerle ilgili çalışmalar yapan Miras Vakfından yapılan açıklamada, katedralin restorasyo­nu için 50’den fazla kampanyanı­n başladığı duyuruldu. Vakfın açıklaması­na göre, tarihi katedrali en çok ziyaret eden ülkelerden olan Abd’nin vatandaşla­rı, bağış kampanyası­na da en fazla ilgiyi gösterenle­r arasında bulunuyor. Fransa’nın milyarder Pinault ailesi, yeniden inşa çalışmalar­ı için 100 milyon avro bağış yapacağını duyurdu. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye