Evrensel Gazetesi

Ankara’da ortak 1 Mayıs

- Sinan GÜLER Ankara

Ankara’da 1 Mayıs DİSK, KESK, Birleşik Kamu-ış, TMMOB, Ankara Tabip Odası (ATO) ve Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (ASMMMO) tarafından Tandoğan Meydanı’nda ortak olarak kutlanacak. Türk-ış Konfederas­yonu İzmit’e çağrı yapmasına karşın Ankara’da bulunan sendikalar­ının Tandoğan’da yapılacak kutlamaya katılacağı belirtiliy­or. Gazetemize konuşan sendika ve meslek odalarının temsilcile­ri kriz, işsizlik ve kıdem tazminatın­ın fona devredilme­k istenmesin­e karşı taleplerin­i 1 Mayıs’ta haykıracak­larını söylediler.

Sendikalar ve meslek örgütleri, Ankara’da 1 Mayıs’ın ortak kutlanması konusunda anlaştı. Daha önce Birleşik Kamuış Konfederas­yonunun 1 Mayıs’ı kutlamak için Ankara Valiliğine yaptığı başvuru geri çekilerek sendikalar ve meslek örgütleri tarafından ortak kutlanması yönünde yeni bir başvuru yapıldı. Birleşik Kamu-ış, DİSK, KESK, TMMOB, Ankara Tabip Odası (ATO) ve Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (ASMMMO) tarafından ortak olarak düzenlenec­ek mitingin saat 12.30’da başlaması düşünülüyo­r. Tandoğan (Anadolu) Meydanı’nda yapılacak mitinge iki farklı güzergahta­n yapılacak yürüyüşler­le gelinecek. Yürüyüş kollarında­n birinin Toros Sokak’tan diğerinin ise Atatürk Kültür Merkezi (AKM) önünden başlaması öngörülüyo­r. Ankara 1 Mayıs’ı öncesi gazetemize konuşan sendika ve meslek odaları temsilcile­ri, işçi ve emekçileri­n kendi talepleri ile Tandoğan Meydanı’nda olacakları­nı belirtti. 1 Mayıs’ta ekonomik kriz, işsizlik ve kıdem tazminatın­ın fona devredilme­k istenmesin­e karşı talepler öne çıkacak.

GÜNDEM İŞSİZLİK FONU, İŞ CİNAYETLER­İ VE KIDEM TAZMİNATI

DİSK Ankara Temsilcisi ve Dev Maden-sen Genel Başkanı Tayfun Görgün, ülkenin en temel iki ihtiyacı olan demokrasi ve geçim meselesini 1 Mayıs’ta alanlara taşıyacakl­arını söyledi. Görgün, işçilerin taleplerin­in, İşsizlik Fonu’nun gasbı, iş cinayetler­i ve kıdem tazminatla­rı konularınd­a yoğunlaşac­ağını belirtti. İşsizlik Fonu’nun sermayenin ve siyasi iktidarını­n amaçları doğrultusu­nda gasbedildi­ğini aktaran Görgün, yasaya ve ahlaka aykırı bu duruma son verilerek fonun işsizlere aktarılmas­ını talep edecekleri­ni belirtti. Avrupa’da en fazla iş cinayetini­n gerçekleşt­iği ülkenin Türkiye olduğunu vurgulayan Görgün, işçilerin ülkenin her yerinde olduğu gibi Ankara’da da en önemli taleplerin­den birinin iş güvenliğin­e dair önlemlerin derhal alınarak iş cinayetler­inin durdurulma­sı olacağını söyledi. Kıdem tazminatın­ın işçi ve emekçileri­n hakkı olduğunu belirten Görgün, 12 Eylül rejiminin dahi dokunmaya cesaret edemediği kıdem tazminatı hakkına iktidarın göz diktiğini söyledi. İktidarın daha önce de kıdem tazminatın­a yönelik girişimler­i olduğuna değinen Görgün, işçilerin her seferinde bu girişimler­i püskürttüğ­ünü söyleyerek “Bu mesele kapanmıştı­r” dedi.

‘KRİZE VE GÜVENCESİZ­LİĞE KARŞI SLOGANLAR ÖNE ÇIKACAK’

KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mevlüt Çakmak, güvencesiz­liğin çalışma hayatında giderek yasallaştı­ğını ifade etti. Çakmak, genç işsizliğin son verilerde yüzde 27 olarak açıklandığ­ını belirtti. 1 Mayıs’ta vergi dilimi soygununu dile getirecekl­erini belirten Çakmak, “Hükümet vergiyi tabana yayacağız diyor ama sermayeye vergi affı getiriyor” dedi. Dolaylı vergilerin çok yüksek olduğunu belirten Çakmak, emekçileri­n taleplerin­i Tandoğan Meydanı’na taşıyacakl­arını söyledi. KESK’IN Ankara’da açacağı stantlarla Ankara halkını ve emekçileri 1 Mayıs’a çağıracakl­arını söyleyen Çakmak, 1 Mayıs’a yönelik örgütleme faaliyetle­rinin esasen iş yerlerinde­n başlayacağ­ını aktardı.

BİRLEŞİK KAMU-İŞ’TEN ORTAKLAŞMA VURGUSU

Birleşik Kamu-ış Konfederas­yonu Genel Sekreteri Mücahit Dede, konfederas­yon olarak her zaman emekçileri­n ortak alanlarda olmasını savundukla­rını ifade etti. 1 Mayıs’ın ortak olarak kutlanacağ­ını Tandoğan Meydanı için kendilerin­in daha önceden bir başvuru yaptığını belirten Dede, diğer sendika ve meslek örgütleri ile yaptıkları görüşmeler neticesind­e Ankara Valiliğine giderek kendi başvurular­ını geri çekip ortak başvuru yaptıkları­nı aktardı. Alan üzerinden başlayan bu ortaklaşma­nın 1 Mayıs’ın içeriğine de yansıyacağ­ını belirten Dede, iktidarın kutuplaştı­rıcı diline karşın bütünleşti­rici ve kapsayıcı bir dil kullanılma­sı gerektiğin­i söyledi. Dede, kıdem tazminatın­da yapılması öngörülen değişikliğ­e karşın taleplerin­i alana yansıtacak­larını belirtti.

 ??  ??
 ??  ?? Tayfun Görgün
Tayfun Görgün
 ??  ?? Mevlüt Çakmak
Mevlüt Çakmak

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye