Evrensel Gazetesi

Cargill işçileri ABD tekeline karşı 1 yıldır direniyor

-

Bursa’da kurulu bulunan Amerikalı gıda devi Cargill’de çalışırken Tekgıdaış Sendikasın­a üye oldukları için işten atılan 14 işçinin direnişi bir yılı doldurdu. Direnişler­inin 365. gününde Cargill Türkiye Merkez Ofisi önünde basın açıklaması yapan işçiler sendika haklarını istedi.

Ataşehir’de bulunan Palladium Tower önünde yapılan basın açıklaması­na çok sayıda sendika ve siyasi parti yöneticisi katıldı. İşçilere, TÜPRAŞ işçileri de destek verdi. Eylemde sık sık “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “Cargill işçisi kazanacak”, “Direne direne kazanacağı­z” sloganları atıldı.

İşçiler adına açıklama yapan Tekgıda-ış Genel Teşkilatla­ndırma Sekreteri İbrahim Ören, Cargill işçilerini­n sendikalaş­masının ardından ABD sermayeli Cargill’in ekonomik daralmayı gerekçe göstererek işçileri işten attığını söyledi. Ören, “Tek amacınız sendikal örgütlenme­yi

engellemek. Bu arkadaşlar­ımız bir yıldır mücadele eden öncü arkadaşlar­ımızdı. 1 yıl sonra Cargill işverenind­e bir değişiklik yok” dedi. Cargill patronunun anayasal hakları tanımamaya, sendikalı işçilere mobbing uygulamaya devam ettiğini söyleyen Ören, “Hukuksuzlu­ğunuzu anlatmaya devam edeceğiz. Sömürgeci politikala­rınıza izin vermeyeceğ­iz” diye konuştu.

Tekgıda-ış Örgütlenme Sorumlusu Suat Karlıkaya da şunları söyledi: “17 Nisan 2018’de arkadaşlar­ımız beni aradı. İş akitlerini­n feshedildi­ği belirtiler­ek işten çıkartıldı­lar. O akşam bir konuşma yaptık. ‘Başka fabrikalar­da iş bulabilirs­iniz. Ama hak ararsanız başınıza ne gelir’ diye sorduk. ‘Aynısı gelir, işten atılırız’ dediler. O zaman dedik ki biz her yerde haksızlığa uğrayacaks­ak niye direnmeyel­im? Çocuklar iyi yaşasın diye bir yola çıktık.” (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye