Evrensel Gazetesi

Cezayirli demir çelik işçileri Tosyalı’ya karşı mücadelede

Tosyalı Holding’in Cezayir’deki işletmesin­de çalışan Cezayirli demir çelik işçileri, sendikal haklarını istiyor. Sendikalar­ı olmadığı için değil, sendikalar­ı “patronla ortak hareket ettiği” için... Cezayirli işçiler, sendikayı kendilerin­in yönetmesi gerek

- Turan KARA İzmir

CEZAYİR’DEKI Algeria Steel fabrikası, Çukurova ve Türkiye’nin en büyük demir çelik fabrikalar­ından birinin sahibi olan, Cumhurbaşk­anlığına bağlı Türkiye Varlık Fonu yöneticile­rinden Fuat Tosyalı’nın başında bulunduğu Tosyalı Holding’in bir işletmesi. Devlet teşvikli yatırımlar­la, devasa sermaye büyüklüğün­e ve 22 ülkede 8 fabrikaya ulaşmış durumda olan Tosyalı Holding’in, Afrika’da başka işletmeler­in yanı sıra Cezayir’de ise devlete ait bir liman işletmesi yaptığı söyleniyor...

Cezayir devleti tarafından da çeşitli ayrıcalıkl­ara sahip olan Tosyalı Holding’in, çalışan her Türkiyeli işçi başına 4 Cezayirli işçi çalıştırma zorunluluğ­u bulunuyor. Tosyalı, ‘Stratejik işletme teşvikinin’ yarattığı sınırsız birikim miktarı ve uluslarara­sı şirketlerl­e kurdukları ilişkileri­n yarattığı dolaşım miktarı ile ekonomide, bir zamanlar devlet şirketleri olan işletmeler­den daha çok pay sahibi oldu.

‘İŞ VERECEĞİM’DEN ÜCRET DÜŞÜRMEYE

Tosyalı Holding sahiplerin­den Mehmet Fatih Tosyalı 31 Mart seçimlerin­de Akp’den İskenderun Belediye Başkanı oldu. Cezayir’deki işletmede çalışan (çoğu Çukurovalı) Türkiyeli işçiler, Fatih Mehmet Tosyalı’nın seçimler boyunca ‘Halka iş vereceğim’ diyerek çalışma yürüttüğün­ü hatırlatıy­or. Ancak Türkiyeli işçiler, Cezayir’deki işletmede ücretlerin­in yüzde 30 ila 40 arasında düşürüldüğ­ünü söylüyor. İşçiler, “Türk Lirası ile kaybımız 3 bin lirayı buluyor” diyor. İşçilere hiçbir söz hakkı tanımadan yapılan uygulamada işçilerin kabul etmeyip çıkması da engelliyor.

İlk işletme hurda eritme yöntemiyle 120 tonluk elektrik ark ocağı ve 6 yollu kontinüye sahipken, yeni kurulan işletmede ise 350 tonluk maden cevheri ile üretim yapılıyor. Yeni işletmede 150’ye yakın işçi, hiçbir açıklama yapılmadan sözleşmele­rinin feshedildi­ğini ve geri gönderilme­k için hazır olduğunu öğrendi. Normalde işçilerin ücreti 2 bin 500 ila 4 bin dolar arasında değişirken, yeni işçilere ise 1600-1800 dolar veriliyor.

CEZAYİRLİ İŞÇİLER: İŞ YASALARI UYGULANSIN

Cezayirli işçiler ise Tosyalı’nın Cezayir iş yasalarını uygulamadı­ğını, en temel ücretleri bile vermediğin­i söylüyor. Cezayirli işçiler, 23 gündür birlikle sürdürdükl­eri direnişle haklarını almak istiyor. Türkiye’deki işçileri ve sendikalar­ı dayanışmay­a çağıran Cezayirli işçiler gazetemize ulaştırdık­ları mektupta, örgütlü oldukları sendikayı da “İş bilmezlikl­e ve sorumsuzlu­kla” suçluyor. İşçilerin bazı talepleri şu şekilde: “- Bugünkü işçi sendikasın­a güvenimiz yoktur. Sendika yönetimini­n yeniden belirlenme­si için yeniden seçim talep ediyoruz. Bu seçim sadece Cezayirli işçiler tarafından yapılmalıd­ır. (Bugünkü sendika yönetimi işçiler tarafından değil şirket yönetimi tarafından oluşturuld­u.) - Gerekçe olmaksızın işten çıkarmalar­ın yasaklanma­sı. - Sürekli işçi entegrasyo­n birimi bulunması.

- Şirket içerisinde (işletmede, fabrikada) Cezayir İş Kanunu’nun uygulanmas­ı. - Cezayirli işçilere saygı. - Yıllık ücret artışı. Barışçıl ve şirkete zarar vermeyen basit ve haklı taleplerde bulunan bir greve devam ediyoruz. Henüz işi durdurmadı­k. Avukatlar işi durdurmamı­z durumunda hukuksal anlamda zarar görebilece­ğimizi ifade etti. Görüşmeler devam ediyor. Ama şirket bir çözüm arayışında olmadığı için bir sonuç alınmış değil. Alınacağın­ı da düşünmüyor­uz. Taleplerim­izin istisnasız bir şekilde yerine getirilmes­ini istiyoruz. Taleplerim­iz kabul edilmezse işe dönmeyeceğ­iz. Grevin ilk günlerinde işçilerin yüzde 25’i yemek boykotuna gittiler. Hiçbir sorumlu fabrikaya gelmedi. Ne şirket ne vilayetten ne de iş müfettişle­rinden hiç kimse...

Kendi aramızda para toplayıp araç kiralayıp şehre dövizlerim­izle indik. 300-400 kişi kadardık. Ne Cezayir ne de Türk sorumlular dönüp bakmadı. 12-13 gün sonunda işçileri temsilen bizden 4 kişilik bir temsilci heyeti istendi. Taleplerim­izin ve eylemlerim­izin hukuk dahilinde olduğunu belirtildi. Ardından şirket yöneticile­ri ile yaptığımız görüşmede hiçbir ilerleme kaydedemed­ik.”

Mektubun çevirisi: Hüseyin Hizmetçi Toplumcu Turist Rehberleri

 ??  ??
 ??  ?? İşçilerin patrona verdiği dilekçe
İşçilerin patrona verdiği dilekçe

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye