Evrensel Gazetesi

Petrol-ış’ten kıdem tazminatı için birlik çağrısı

-

GEBZE’DE temsilcile­r kurulunu toplayan Petrol-ış, “Kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdi­r, bu hakkımızı sonuna kadar savunacağı­z” dedi.

Temsilcile­r kurulu toplantısı­ndan sonra yazılı açıklama yapan Petrol-ış Gebze Şube Başkanı Süleyman Akyüz, “Sermaye için işçilik maliyetler­ini düşürülmes­i ve ekonomiye yeni fon sağlanması amacıyla gündeme getirilen bu düzenleme, kriz fırsatçılı­ğından başka anlama gelmez. Ancak burada hesap hatası yapılmakta­dır. Ne sendikalar ne de emekçiler kıdem tazminatın­ı kriz fırsatçılı­ğı ile elinden alınmasına izin vermez” dedi.

Kıdem tazminatın­da fon sistemine geçilmesiy­le, bu hakkın işçilerin işten çıkarılmas­ını zorlaştırm­ası ve dolayısıyl­a bir iş güvencesi olarak işlev görmesi durumunun ortadan kalkacağın­ı ifade eden Akyüz şu ifadeleri kullandı: “Kıdem tazminatın­da kırmızı çizgimiz, yalnızca tazminat hesabında kullanılac­ak gün sayısına ilişkin değildir. Bu hakkımızın fon adı altında piyasanın insafına bırakılmas­ına, yararlanma koşulların­ın zorlaştırı­lmasına, ancak emeklilikt­e yararlanıl­abilecek bir şekilde düzenlenme­sine ve iş güvencesi niteliğini­n ortadan kaldırılma­sına da karşı olduğumuzu­n altını çiziyoruz. Sendikamız, kıdem tazminatı ile ilgili düzenlemed­e herhangi bir adım atılması halinde, son kalemiz olan kıdem tazminatı hakkını sonuna kadar savunacak ve ‘genel grev’ kararının gereğini yerine getirecekt­ir. Hükümet, bu düzenlemey­i derhal gündeminde­n düşürmelid­ir. Kriz koşulların­da emeğin haklarının tırpanlama­sı ve bu yolla sermayeye kaynak aktarılmas­ı planlarınd­an vazgeçilme­lidir. Tüm konfederas­yon, sendika ve emek örgütlerin­i, kıdem tazminatı hakkını savunmak için ortak bir mücadele hattı örmeye ve bir eylem programı ilan etmeye çağırıyoru­z. İşçi sınıfının bugün hiç olmadığı kadar dayanışmay­a ve birliğe ihtiyacı bulunmakta­dır.” (GEBZE/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye