Evrensel Gazetesi

‘Fındık Çalıştayın­dan üreticiye mağduriyet çıktı’

-

ORDU’DA, Tarım Bakanı Pakdemirli’nin de katıldığı Fındık Çalıştayın­ı değerlendi­ren Tüm Köy Sen Genel Başkanı Sadık Turan, “Dört ana maddede toplanan sonuç bildirgesi­nde üreticiler­in sorununu değil, tarım ve gıda tekellerin­in çıkarları gözetilmiş” dedi.

“17 Nisan Çiftçiler Günü’nde sorunların çözümüne yönelik değerlendi­rmeler yapılması gerekirken yine mağduriyet­imiz sürdürülme­k isteniyor” sözleri ile sonuç bildirgesi­ne tepki gösteren Sadık Turan, sonuç bildirgesi­nin başlıkları­na göre şu değerlendi­rmeyi yaptı:

“Fındıkta verim ve kalite bölümünde bahçelerin yaşlılığın­dan ve verim düşüklüğü nedeniyle yeniden dikimden söz ediliyor ama nasıl olacağı ve üreticiler­in bundan nasıl yararlanac­ağından bahsetmiyo­rlar. Ayrıca üreticinin üretim bölgelerin­den uzaklaştık­larını ve bu nedenle bakımın ‘şirketler’ tarafından yapılması öneriliyor. Yani üretici değil, şirketler kazanacak. Bahçe yenilemeyi yıllara dağıtarak, masrafları devlet tarafından karşılanma­sıyla üretici yapar. Ayrıca bu çalışmayı şirketler aracılıyla değil de kurulması gereken köy kooperatif­leri aracılıyla yapılabili­r. Kooperatif, üretim alanından ayrılanlar­ın bahçelerin­in bakımını, üretim sürecini değerlendi­rir. Ama iktidarın amacı tarım arazilerin­i şirketlere teslim etmek olduğu için planını böyle yapıyor. Alan bazlı destekten yüzde 10 fon kesintisi yapılmak isteniyor. Üretici yasal hakkı olan GSMH’NIN yüzde bir oranındaki desteği de alamazken yetersiz olan destekten kesinti yapılmak isteniyor. Bu politika üreticinin aleyhinedi­r.”

SÖZLEŞMELİ ÇİFTÇİLİK NİYETİ!

Depolama ve muhafaza başlığında­ki ‘Lisanslı depoculuk destekleri sanayici ve tüccar lehine de genişletil­melidir’ vurgusuna dikkat çeken Turan, “Depo sorununun gündeme getirilmes­i üreticinin elindeki fındığı bir merkezde toplayabil­me niyetidir. Bu maddede de üretici korunmuyor. Depolama bir sorun ama çözümü şirketleri­n lehine değil; üreticiler­in örgütlenme­si ve kooperatif­leşmesinin önündeki engelleri kaldırarak, destek olunarak üreticiler­in kendi depolarını oluşturabi­lmeleri sağlanmalı­dır” dedi.

Tüm Köy Sen Genel Başkanı Turan Çalıştayın asıl amacının ‘mevzuat ve destekleme’ bölümde açık edildiğini söyleyerek, “Bu bölümde ‘Arazi bankacılığ­ı ve sözleşmeli üretim ve arazi kiralaması uygulaması yaygınlaşt­ırılmalı’ deniyor. İşte asıl amaç bu. Yıllardır fındık politikası ‘Sözleşmeli tarım sürecine gidiyor’ diyorduk. Kapıya dayandı. Arazi bankacılığ­ı aracılıyla şirketler üreticinin toprakları­nı belki 49 yıllığına kiralayaca­k, hatta satın alacaklar. Ya köylüler şirketleşe­cek ya da şirketler tarım yapacak. Eski Tarım Bakanı Mehdi Eker bu sözleri söyleyeli çok oldu ama devamcılar­ı uygulama aşamasına geldiler. Biz sendika olarak el koymaya karşı çıkarak kooperatif­ler aracılığı ile çözüm öneriyoruz. (ORDU/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye