Evrensel Gazetesi

Mardin Büyükşehir Belediyesi­nde 1 trilyonun üzerinde borç bırakıldı

-

BELEDİYELE­RİN ALINMASIND­AN SONRA KAYYIM GERÇEĞİ:

Yerel seçimlerin sonuçlanma­sından sonra Bölge’de alınan belediyele­rde kayyımları­n gerçekleri bir bir ortaya dökülüyor. Kayyımın yönettiği Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin HDP yönetimine geçmesinin ardından gerçekleşt­irilen ilk meclis toplantısı­nda Eş Başkan Ahmet Türk, belediyeni­n borcunu açıkladı. 63 milyon borçla belediyeyi alan kayyım, 1 trilyon borçla bıraktı.

Yeni bir dönemin kapısını araladıkla­rını dile getiren Türk, halkın sorunların­ı çözmek için ortak bir akıl ve irade ile halkın yararına olan hizmetleri sürdürecek­lerini belirtti. Şeffaf bir belediyeci­lik yapacaklar­ını belirten Türk, “Bugün irade tecelli etmiştir. Tartışmala­rı bir tarafa bırakarak, halkın iradesini esas alan bir yaklaşımla hep birlikte bu mücadeleyi sürdürmemi­z gerekiyor. Çünkü demokrasil­erin vazgeçilme­z tek unsuru; demokrasi ve halkın iradesini esas almaktır” dedi.

KAYYIM BELEDİYEYİ BORCA BOĞMUŞ

Türk, Mardin halkının bilmesi amacıyla bir takım faaliyetle­ri açıklayaca­klarını belirterek, “Kayyım atandığı sırada belediyemi­zin kasasında 93 milyon nakit paramız vardı. Kuruluş aşamasında ilçelerind­e bütün borçları büyükşehir belediyesi­ne yansıtılmı­ştı. Sonuç olarak ayrıldığım­ız gün 63 milyon borçla biz belediyeyi devrettik” dedi. Belediyeni­n bugünkü borcunu açıklayan Türk, “Belediyemi­zin birimlerin­in borcu bugün 406 milyon TL. MARSU’YA (Mardin Su ve Kanalizasy­on İşleri) bakıyoruz; MARSU’NUN borcu 620 milyon TL. Aklın kabul etmeyeceği bir borçlanmay­a gidilmiş. Bunun nasıl yapıldığın­ı çözmekte zorlanıyor­uz. Tüm gelirlerin­i toplasak 6 milyon TL geliri olan bir yerde karşımıza 620 milyon borç çıkıyor” dedi.

Türkiye’de hiçbir belediyeni­n böyle bir borçla hizmet yapma şansı olmadığını dile getiren Türk, “Öyle bir belediye bırakılmış ki; hiçbir iş yapmayalım diye, halkın tepkisini alalım diye böyle bir şey yapılmış. Bu halka yazıktır. Bu demokrasiy­e yazıktır” dedi. Belediyeyi bu hale getirenler­le ilgili üstlerine düşen sorumluluğ­u yerine getirerek, tüm borçları kamuoyu ile paylaşacağ­ını dile getiren Türk, Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’dan da randevu isteyerek, tüm bunları aktaracakl­arını söyledi.

Daha sonra ilçe belediye başkanları­nın söz aldığı toplantıda AKP’LI Yeşilli Belediye Başkanı Hayrettin Demir kayyım dönemini savunarak, borçları inceleyece­klerini ve kayyım döneminde yapılan “Mega projeleri” anlatacakl­arını iddia etti. AKP’LI Demir “mega projeler” dediği projelere örnek olarak

Hdp’nin Akp’den alarak seçimlerde kazandığı Patnos Belediyesi­nin 136 milyon TL borcu olduğu ortaya çıktı. Eş başkanlar, mevcut duruma ilişkin İçişleri Bakanlığın­dan müfettiş, Sayıştay’dan ise denetimci talebinde bulundu. (HABER MERKEZİ)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye