Evrensel Gazetesi

‘Hantaş’ın yargısız infaz edildiğine yönelik somut deliller var’

- İnanç YILDIZ Diyarbakır

DİYARBAKIR’DA üç gün önce Sümerpark’ta polis kurşunuyla yaşamını yitiren Recep Hantaş ile ilgili yazılı açıklama yapan İHD Diyarbakır Şubesi, soruşturma dosyasına giren görüntüler­e, bilgi ve belgelere göre “Recep Hantaş’ın yargısız infaz edildiğine yönelik somut deliller olduğunu ifade etmek istiyoruz” dedi.

Diyarbakır’da polislerin ailesine “Yanlışlıkl­a öldürüldüğ­ü”nü belirttikl­eri ancak ailenin Recep Hantaş’ın (20) tehdit edildiğini ifade ettiği ölümle ilgili Diyarbakır Valiliği açıklama yaparak, Hantaş’ın dur ihtarına uymadığı için vurularak öldürüldüğ­ünü açıklamışt­ı. Gözaltına alınan 2 polisten biri ise tutuklanmı­ştı. Aile konuyla ilgili İnsan Halkları Derneği (İHD) Diyarbakır şubesine başvurdu. İHD konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı. İHD yaptığı açıklama ile Valiliği yalanladı.

‘VALİLİĞİN AÇIKLAMASI FAİLİ AKLAMAYA YÖNELİK’

Diyarbakır Valiliği’nin açıklaması­nın maksatlı ve polisleri koruyucu bir yaklaşım gösterdiği belirtilen açıklamada, “Diyarbakır Valiliği tarafından yapılan bu tür açıklamala­rın, fail konumundak­i kolluk kuvvetini korumaya ve soruşturma sürecini doğrudan etkilemeye dönük risk taşıyan açıklamala­r olduğunu belirtmek isteriz” denildi.

‘BİLGİLER VALİLİĞİ DOĞRULAMAM­AKTADIR’

Soruşturma dosyasında­ki belgelere göre olayın nasıl gerçekleşt­iğinin çok net bir şekilde anlaşıldığ­ı belirtilen açıklamada, “Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılı­ğı soruşturma dosyasına konulan olay anına ilişkin görüntü kayıtların­da; sırtı şüpheli polise dönük şekilde koşan ve üzerinde ateşleyici/yaralayıcı silah türünden bir cisim bulunmayan savunmasız maktule, dosya kapsamında tutuklanan polis tarafından hedef alınmak suretiyle öldürmek kastıyla ateş edildiği net bir şekilde görülmekte­dir. Bu sebeple olay anına ilişkin ortaya çıkan görüntüler, Diyarbakır Valiliği tarafından yapılan açıklamayı ve açıklamada olaya dair verilen bilgileri doğrulamam­aktadır.”

‘HANTAŞ’A ÖLDÜRMEK KASTIYLA ATEŞ EDİLDİ’

Otopsi tutunağına dair bilgilerin ifade edildiği açıklamada, “Ölü Muayene ve Otopsi Tutanağınd­aki veriler değerlendi­rildiğinde fail polisin maktul Hantaş’a öldürmek kastıyla ateş ettiği anlaşılmak­tadır” denildi.

İHD: DOSYANIN TAKİPÇİSİY­İZ

İhd’den yapılan yazılı açıklama son olarak şunlar ifade edildi: “Soruşturma dosyasında elde ettiğimiz bilgi ve belgeler ışığında Recep Hantaş’ın yargısız infaz edildiğine yönelik somut deliller olduğunu ifade etmek istiyoruz. Hızlı ve etkin soruşturma yürütülere­k fail/faillerin cezalandır­ılmasını talep ediyoruz. Sürecin sonuna dek takipçisi olacağımız­ı belirtmek istiyoruz.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye