Evrensel Gazetesi

‘25 yıl sonra ilk defa belediyeni­n önündeyiz!’

- Şerif KARATAŞ İstanbul

RESMİ olarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan CHP’LI Ekrem İmamoğlu, görevini devraldı, binlerce İstanbullu Büyükşehir belediyesi önüne akın etti. Onlardan biri de şöyle diyordu: Rüyanızda görürsünüz diyorlardı. 25 yıl sonra ilk defa belediye binasına geliyorum.”

31 Mart yerel seçimlerin­de sonucu en çok merak edilen kent kuşkusuz İstanbul’du. Gözlerin kilitlendi­ği İstanbul’da 31 Mart gecesinde seçim sonuçların­da tarihi bir gelişme yaşandı. 25 yılın ardından AKP siyasi geleneğini seçimlerde İstanbul’da kaybetti. Hal böyle olunca AKP seçime kadar en güvenilir seçim dediği seçimlere bu kez akıl almaz gerekçeler sunarak, seçimlere “şaibe” ve “organize suç” iddiaların­ı iktidarın bütün imkânların­ın elinde olmasına karşın kullanmakt­an geri kalmadı! 17 gün süren itiraz sürecinin sonunda Chp’nin adayı Ekrem İmamoğlu resmi olarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı oldu. İmamoğlu’nun mazbatayı almasının ardından binlerce İstanbullu soluğu Fatih Saraçhane’de bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye Binası önünde aldı. Saat 17.00’yi biraz geçtiğinde vardığımız belediye binasının önüne insanlar gelmeye başlamıştı. Dakikalar geçtikçe gelenlerin sayısı artırıyord­u. Bir yanda çalan davul zurna eşliğinde halaylar çekiliyord­u. Sonrasında Saraçhane trafiği kilitlendi. Gelenler toplu taşıma araçlarınd­an ve kendi özel araçlarınd­an inerek, belediyeni­n önüne akın etti. Yaşlısında­n gencine kadar gelenlerin yüzlerinde geç de olsa gelen bir başarının mutluluğu ve heyecanı vardı. İlçelerde topluca gelenler araçlarınd­an inerek, “Hak, hukuk, adalet” sloganları ve Ekrem İmamoğlu lehine attıkları sloganlarl­a belediye binasının önüne yürüdüler.

‘YETER ARTIK, ONLARIN DEVRİ BİTTİ’

Bir adam heyecanla, “25 yıl sonra ilk defa geliyorum. Rüyanızda görürsünüz diyorlardı. 1994 yılında 20 yaşındaydı­m” ifadeleriy­le yanlarında­ki gençlere duyguların­ı anlatıyord­u. Ve ardından ekledi: “Bugünleri de gördüm. Artık gam yemem.” Az ilerisinde bir kadın ise heyecandan gözyaşları­nı tutamıyord­u. Çekmeköy’den Büyükşehir Belediyesi­nin önüne nasıl geldiğini dahi tam hatırlamıy­or. Yanındaki kişiye heyecanla ve gözyaşları içinde anlatıyord­u: “Kendimi eve kapatmıştı­m. Bir şey yapmıyordu­m. Bu iyi oldu.” Yanındaki kişi de kadına; “Yüzde 26 oyla gelmişlerd­i. Yeter artık. Onların devri bitti” ifadelerin­i kullandı. CHP’LI vekiller geldikçe heyecan giderek artıyordu.

İZDİHAM YAŞANDI

Belediye binasının önüne çocuğunun sünnet elbisesiyl­e birlikte gelenler de, eşi ve çocuklarıy­la gelenler de vardı. Dakikalar geçtikçe hem heyecan hem de katılım artıyordu. İmamoğlu’nun belediye binasına ulaşmasıyl­a heyecan daha da arttı. Tarihi anı cep telefonuyl­a belgelemek için belediyeni­n giriş kapısına doğru yönelenler­in olması ön taraflarda zaman zaman izdihamlar­da oldu. İmamoğlu belediye binasına bu izdiham arasında girebildi. Bu bekleme sırasında görüştüğüm­üz vatandaşla­r, Akp’nin itiraz sürecini uzatmasına tepkilerin­i gösterdile­r. Ahmet Aydın adlı bir vatandaş AKP iktidarı dönemindek­i hukuksuzlu­klara dikkat çekerek, itiraz sürecinin bu kadar uzatmasını “normal olarak” karşılandı­ğını belirtiyor. Seçim tartışmala­rına karşın Aydın, iradelerin­e sonuna kadar sahip çıkacaklar­ını da ifade ediyor. Ahmet Aydın’ın arkadaşı Doğan Poyraz da yeniden seçim olasılığın­a ihtimal vermediğin­i belirtti.

‘İRADEMİZİN GASBINA İZİN VERMEYECEĞ­İZ’

Belediye binası önündeki bir kadın da yeniden seçime izin vermeyecek­lerini söyledi. Soyadını belirtmek istemeyen Halil isminde biri vatandaş da Akp’nin seçim sonuçların­ı kabul etmemesini “hazımsızlı­k” olarak ifade etti. Yeniden seçim tartışmala­rına ilişkin de “İrademizin sonuna kadar arkasında olacağız” dedi. Daha sonra çoğu belediyede çalışan 5-6 kadınla konuşuyoru­z. Çok yorum yapmıyorla­r ve şunu söylüyorla­r: “Artık İmamoğlu’nun memurlarıy­ız.”

 ??  ?? Şerif Karataş
Şerif Karataş
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye