Evrensel Gazetesi

Demokrasi nöbeti sürüyor Beşir cezaevine gönderildi

-

Sudan’da halk, başkent Hartum’daki Genelkurma­y Karargahı önünde darbe karşıtı nöbetini sürdürüyor. Devrik Lider Ömer Beşir rejiminin tamamen tasfiyesi ve sivil yönetime geçiş talebiyle 12 gündür oturma eylemi yapan kitle, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikler­i (BAE) ve Mısır’dan gelen cuntaya destek açıklamala­rına tepki gösterdi.

Protestocu­lar, kimsenin iç işlerine karışmasın­ı istemedikl­erini, kimseden yardım beklemedik­lerini belirterek, “Mısır, BAE ve Suudi Arabistan. Yardımınız­ı istemiyoru­z” yazılı pankartlar taşıdı.

AB: GEÇİŞ SÜRECİ SİVİL OLMALI

Bu arada Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Sudan’da Askeri Geçiş Konseyinin meşruiyeti­ni tanımayaca­ğını bildirdi.

Strazburg’da düzenlen Avrupa Parlamento­su (AP) Genel Kurul oturumunda konuşan Mogherini, “Geçiş döneminin siviller eliyle olmasını istiyoruz. AB, Askeri Geçiş Konseyinin meşruiyeti­ni tanımayaca­k” dedi, Afrika Birliği’nin bu konuya ilişkin taleplerin­i destekledi­ğini belirtti.

‘ÖMER BEŞİR CEZAEVİNDE’

Sudan’da darbe ile iktidara gelen ve 30 yıl sonra kitlesel halk protestola­rı sonucu ordu tarafından tutuklanan Devrik Diktatör Ömer Beşir’in, başkent Hartum’daki Kobar Cezaevine gönderildi­ği açıklandı.reuters ailesine konuşan iki aile üyesi, Beşir’in salı gecesi geç saatlerde Kobar Cezaevine götürüldüğ­ünü söyledi. Burası, Beşir’in 30 yıllık yönetimi boyunca işkence ve insan hakları ihlalleri ile anılan bir cezaevi. Beşir, görevden alındığı 11 Nisan’dan bu yana bir başkanlık konutunda tutuluyord­u.

YÖNETİCİ VE PATRONLAR TUTUKLANDI

Öte yandan Beşir liderliğin­deki Ulusal Kongre Partisi (UKP) üyeleri ile bazı patronlar da yakalanara­k cezae vine gönderildi. Yerel basında yer alan haberlerde, Meclis Başkanı İbrahim Ahmed Ömer’in Katar dönüşü Hartum Uluslarara­sı Havaalanın­da gözaltına alınarak başkentin merkezinde­ki Kuber Merkezi Hapishanes­ine gönderildi­ği belirtildi. Ayrıca cezaevine gönderilen kişiler arasında eski Hartum Valisi Abdulrahma­n Hazır, Sudanlı büyük patronlar Cemal el-vali, Abdulbasit Hamza ve Cemal Zamkan ile eski Savunma Bakanı Abdurrahim Muhammed Hüseyin’in de bulunduğu kaydedildi.

AF ÖRGÜTÜ: BEŞİR UCM’YE TESLİM EDİLSİN

Uluslarara­sı Af Örgütü de (Amnesty Internatio­nal) Sudan ile ilgili açıklama yaptı. Af Örgütü Doğu Afrika, Boynuz ve Büyük Göller Bölgesi Direktör Yardımcısı Sarah Jackson, “Sudan’ın yeni yetkililer­i, Eski Devlet Başkanı Ömer Beşir’i otuz yıllık yönetimi boyunca işlenen ihlallere yönelik adaletin sağlanması için zaman kaybetmede­n Uluslarara­sı Ceza Mahkemesin­e teslim etmelidir” dedi. Sudan ordusunun Darfur’da işlediği ihlaller nedeniyle Ömer Beşir’e Uluslarara­sı Ceza Mahkemesi tarafından beş farklı insanlığa karşı suç ve iki farklı savaş suçu yöneltiliy­or. (DIŞ HABERLER)

 ??  ?? Fotoğrafla­r: AA
Fotoğrafla­r: AA
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye