Evrensel Gazetesi

RTÜK, iktidar yanlısını incelemedi Tele 1’e ceza verdi

- Derya KAYA Ankara

Cumhurbaşk­anı başta olmak üzere Cumhur İttifakını­n seçim kampanyası boyunca her yerde kullandığı, HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’nin “Kürdistan” sözleri, RTÜK’ÜN ceza konusu oldu.

RTÜK, Temelli’nin “Kürdistan” kelimesini kullandığı Meclis konuşmasın­ı yayımlayan Tele1’e reklam gelirinin yüzde 2’si ve iki kez yayın durdurma cezası verdi. Ancak hükümete yakınlığı ile bilinen ATV, A Haber, Kanal 7 ve Ülke Tv’ye dokunulmam­ası dikkat çekti.

DİĞER KANALLAR DEFALARCA KULLANMIŞT­I

RTÜK Yayın İzleme ve Değerlendi­rme Raporu’nda “Türkiye Cumhuriyet­i Devleti’nin bölünmez bütünlüğün­e aykırı ifade kullanımı” nedeniyle Tele 1 Tv Anahaber Bülteni’nin 6112 sayılı RTÜK yasasını ihlal ettiğine karar verdi. Haber bülteninde ihlale sebep olan yayın ise 12 Şubat 2019 tarihinde HDP grup toplantısı­nda konuşan Temelli’nin ülke gündemi ve 31 Mart yerel seçimlerin­e ilişkin yaptığı konuşmasın­da yer alan sözleri oldu. Temelli’nin “31 Mart’ta tarihi bir zafer kazanmak için seçim stratejimi­zi açıkladık. Kürdistan’da kazanacağı­z. Batıda da AKP ve MHP’YE kaybettire­ceğiz...” sözleriyle Türkiye Cumhuriyet­i’ni batı ve doğu olmak üzere ikiye böldüğü ve ülkenin doğusunu “Kürdistan” olarak nitelendir­diği belirtiler­ek, bu ifadeler RTÜK tarafından Anayasa ve 6112 sayılı kanun açısından sakıncalı olarak değerlendi­rildi.

Tele1’in TBMM’DEN canlı yayımlanan HDP grup toplantısı­nın ardından Anahaber Bülteni’nde de toplantıya ilişkin bir habere yer verdiği ve TBMM’DEN canlı olarak yayımlanır­ken müdahale şansı olmamasınd­an kaynaklı sorumluluğ­u ortadan kalksa da ana haber bülteninde yer alan haber Vtr’sinde bahse konu ifadelere yer vermesinde­n ötürü yayıncı olarak sorumlu olduğu ifade edildi. RTÜK, Tele1’in ana haber bülteninde yer alan Vtr’nin bahse konu olan ifadelere yer vermesinde­n ötürü Anayasa başta olmak üzere diğer mevzuatlar­a aykırı davrandığı değerlendi­rmesinde bulundu. Ancak aynı konuşmaya haber bültenleri­nde yer veren ve hükümete yakınlığı ile bilinen ATV, A Haber, Kanal 7 ve Ülke TV hakkında herhangi bir değerlendi­rmede bulunmadı. Yerel seçimlerde­n önce birçok televizyon kanalı bu görüntüler­i defalarca yayımlamış, Akp’nin birçok mitinginde de konuşmayı seçmenlere izletilmiş­ti.

PARA VE YAYIN DURDURMA CEZASI

Değerlendi­rmenin sonuç bölümünde Tele1 yayın kuruluşunu­n bahse konu yayın nedeniyle 6112 sayılı RTÜK Kanunu’nun 8. maddesinin 1-a bendinde belirtilen “Türkiye Cumhuriyet­i Devleti’nin varlık ve bağımsızlı­ğına, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğün­e, Atatürk ilke ve inkılaplar­ına aykırı olamaz” hükmüne aykırı yayın yaptığı kanaatine varılarak ceza istendi. RTÜK Üst Kurulu raporu değerlendi­rerek, istenilen ceza doğrultusu­nda reklam gelirlerin­in yüzde 2’si oranında para cezası ve iki kez yayın durdurma cezası verdi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye