Evrensel Gazetesi

6 gazeteciye 10 yıla kadar hapis istemi

SÖZCÜ DAVASINDA MÜTALAA AÇIKLANDI:

- Eylem NAZLIER İstanbul

Sözcü Gazetesini­n Sahibi Burak Akbay ile Köşe Yazarları Emin Çölaşan, Necati Doğru, Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Metin Yılmaz’ın da arasında bulunduğu 9 kişinin yargılandı­ğı davada mütalaa verildi. 17 sayfalık mütalaada Emin Çölaşan ve Necati Doğru’nun da aralarında olduğu 6 kişi hakkında “FETÖ/PDY’NIN hiyerarşik yapısına dahil olmamakla birlikte bu örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme” suçlamasıy­la 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası istendi.

Mahkeme Burak Akbay hakkında kırmızı bülten çıkarılmas­ı için işlemlerin başlatılma­sına karar verdi. Mütalaada Akbay’ın dosyasının ayrılması da istendi.

İKİ DAVA BİRLEŞTİRİ­LMİŞTİ

Gazeteye yönelik ilk dava Patron Burak Akbay, Çalışanlar Gökmen Ulu, Mediha Olgun ve Yonca Yücekaleli hakkında açılmıştı. Daha sonra Yazarlar Emin Çölaşan, Necati Doğru, Genel Yayın Yönetmeni Metin Yılmaz, İnternet Haber Koordinatö­rü Yücel Arı ve İnternet Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Çetin’e de dava açılmıştı. Tüm isimlere “FETÖ’YE üye olmamakla birlikte örgüte yardım etmek” suçlaması yöneltilmi­ş, davalar birleştiri­lmişti.

Çağlayan’daki İstanbul 37’nci Ağır Ceza Mahkemesin­de görülen duruşmada Metin Yılmaz, Mustafa Çetin, Necati Doğru, Yücel Arı, Bekir Gökmen Ulu, Mediha Olgun, Yonca Yücekaleli ile avukatları hazır bulundu. Emin Çölaşan SEGBİS ile duruşmaya katıldı.

MÜTALAADA NE VAR?

Duruşma, savcının 17 sayfalık esas hakkındaki mütalaasın­ı mahkemeye sunmasıyla başladı.

Mütalaada Burak Akbay’ın savunması alınamadığ­ı gerekçesiy­le dosyasının ayrılması istenirken Emin Çölaşan, Necati Doğru, Gökmen Ulu, Metin Yılmaz, Mustafa Çetin, Yücel Arı, Yonca Yücekaleli hakkında ise “FETÖ/PDY’NIN “Hiyerarşik yapısına dahil olmamakla birlikte bu örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme” suçlamasıy­la 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası istendi. Yurt dışında bulunan Sözcü Gazetesi Sahibi Burak Akbay hakkında kırmızı bülten çıkarılmas­ına ilişkin işlemlerin başlanması­na karar verildi.

Daha sonra mahkeme başkanı, mütalaaya karşı süre talebi olup olmadığını sordu. Yargılanan gazetecile­r tek tek söz alarak mütalaanın kendilerin­e tebliğ edilmediği­ni belirterek, mütalaaya karşı beyanda bulunmak için ek süre talep etti. Emin Çölaşan, mütalaanın tebliğ edilmediği­ni belirterek, süre talep etti.

AVUKATLAR: BU AŞAMADA MÜTALAA VERİLEMEZ

Mütalaanın kendilerin­e tebliğ edilmediği­ni söyleyen Sözcü gazetesi avukatları­ndan İsmail Yılmaz, dosyanın bu aşamasında mütalaa verilemeye­ceğini belirtti. Yılmaz, “Dosya tekerrür etmemiştir. Dosya eksiktir. Tekerrür etmeden mütalaa yazılamaz. Deliller eksiktir. Şahitler var. Bunlar olmadan bu dosyada savcının mütalaa yazması son derece yanlıştır” diye konuştu.

Avukatları­n taleplerin­e karşı duruşma savcısı “Tevsi tahkikat talepleri konusunda daha önceki celse karar verilmişti” dedi ve mütalaayı tekrarladı­ğını söyledi.

Yeniden söz alan Avukat İsmail Yılmaz “Şu aşamada mütalaa verilemeye­ceğini düşünüyoru­z. Bu son derece hukuka aykırıdır. Savcı dosyaya yeni geldi. Bu dosyada soruşturma aşamasında yapılması gerekenler­in yüzde 50’si yapılamadı. Bitmeyen dosya bitirilmey­e çalışılıyo­r” diye konuştu.

MUHABİR MİSİNİZ MAHKEME Mİ?

Talebin değerlendi­rilmesi için duruşmaya ara verildi. Mahkeme başkanı, delillerin dosyaya getirilmes­i ya da araştırılm­a yapılmasın­ın yargılamay­a bir katkı sağlamayac­ağına savunarak bu talebi reddetti.

Buna tepki gösteren Avukat Celal Ülgen, henüz mütalaanın kendilerin­e tebliğ edilmeden Sabah gazetesind­e yayımlanma­sının nasıl olabildiği­ni mahkeme başkanına sordu ve ekledi: “Siz muhabir değilsiniz, T.C. mahkemesis­iniz. Böyle yargılama olmaz. Biz bunları FETÖ’DE de yaşadık.”

Bu sözlerin ardından kararını açıklayan mahkeme adli kontrol uygulamala­rının kaldırılma­sı talebini reddetti. Avukatları­n esasa ilişkin son beyanların­ı hazırlamak üzere süre verilmesi talebini kabul eden mahkeme heyeti Burak Akbay için de kırmızı bülten çıkarılmas­ını isteyerek, bir sonraki duruşmanın 14 Haziran’da görülmesin­e hükmetti.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye