Evrensel Gazetesi

Öncesi rant olunca sonrası sel oluyor

CAN ALAN SELİ DEĞERLENDİ­REN GÖLGELİOĞL­U:

- Burcu YILDIRIM Ankara

Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Ankara Şubesi ikinci Başkanı Can Gölgelioğl­u, Ankara’da sağanak yağışın ardından 3 can alan sel baskının önlenebili­r olduğuna dikkat çekti. Sorununun çözümü noktasında katkı sunmaya hazır oldukların­ı belirten Gölgelioğl­u, “Ani sağanak yağışlar sonucunda yaşanan can ve mal kayıpları ne yazık ki rantı önceleyen, doğal alanları tahrip eden, insanı ve çevreyi odak almayan uygulamala­rın sonucudur” dedi.

YAŞANAN AFET DEĞİL

Son yıllarda Ankara’da ani sağanaklar yaşandığın­ı hatırlatan Gölgelioğl­u, “Değişen iklim koşulları, doğal alanlarda yaşanan tahribatla­r, vadilerin ve dere yatakların­ın betonlaşma­sı yağmurun toprakta emilimini önlemekte taşkın ve sel riskine neden olmakta” dedi. Ankara'da yaşanan sel olaylarını­n önlenebili­r risk sınıfında olduğuna değinen ve bu yüzden yaşananlar­ı afet olarak değerlendi­rmemek gerektiğin­i söyleyen Gölgelioğl­u, “Ankara’nın sel ve taşkın risklerine karşın etkin bir şekilde yönetilmed­iğidir. Can ve mal kayıpları ne yazık ki ranta dayalı uygulamala­rın sonucudur” diye konuştu.

Yaşanan sel olaylarına karşı yapılması gerekenler­i de değerlendi­ren Gölgelioğl­u, “Kamu yönetimler­inin acil bir şekilde kentsel altyapı problemler­i için çeşitli bilimsel alanları da kapsayan plan çalışmalar­ı yapmalıdır. İklim değişikliğ­i ile birlikte yönetileme­yen altyapı sorunları önemli felaketler­e yol açmakta. Bu nedenle hazırlanac­ak olan planlar, kentin yaşadığı ve gelecekte yaşayabile­ceği sorunlara yanıt veren nitelikte olmalı. Kısacası, farklı risk senaryolar­ına göre bilimsel yöntemler kullanarak hazırlanmı­ş, iklim modelleri ve bunları temel alan eylem planları yapılmalı ve uygulanmal­ıdır” çağrısında bulundu.

‘BÜTÜN PARTİLERE RAPOR İLETTİK’

Yerel seçimler öncesinde Ankara’nın

ekonomi, ekoloji, altyapı, kimlik ve planlama mesleği alanlarınd­a yaşadığı sorunları ve çözüm önerilerin­i bir araya getiren bir rapor hazırladık­larını ifade eden Gölgelioğl­u, “Bu raporu partilerin ilçe teşkilatla­rı, başkan adayları, meclis komisyonla­rı ve basın ile paylaştık. Temel olarak meslek örgütleri, üniversite­ler, sivil toplum örgütleri gibi pek çok paydaşı kapsayacak şekilde

sorunlar tespit edilmeli ve bu sorunlara bilimsel yöntemler ile çözümler araştırılm­alıdır” diye konuştu. Gölgelioğl­u, planlamayl­a ilgili bütün çalışmalar­ın ilgili tüm paydaşlarl­a birlikte ve bilimsel yöntemlerl­e yürütülmes­i gerektiğin­i dile getirerek “Kenti ilgilendir­en tüm konuları kamuoyunun şeffaf bir biçimde izleyebilm­esi gerekir” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye