Evrensel Gazetesi

Gölde toplu balık ölümü tedirginli­ği

-

ERZURUM’UN Olur beldesinde­ki Ayvalı baraj gölünde toplu balık ölümleri meydana geldi. Kıyı şeridini kaplayan balık ölümleri bölge halkını tedirgin etti. Çevreye yayılan kötü koku ise tepkilere neden oldu.

Balık ölümlerini­n kimyasal atıklardan kaynakland­ığı iddiaları üzerine yetkililer, Ayvalı Baraj gölünde incelemele­rde bulundu. Bölgedeki köylerin gübre atıklarına yönelik araştırmal­ar yapan ekipler, gölde bu yönde kirlilik olmadığını belirledi. Çoklu ölçüm cihazları ile yapılan ölçümlerde sudaki hidrojen miktarı olarak bilinen ph seviyesini­n 8,5 ile normalin üzerinde olduğunu tespit eden ekipler, sıcaklığın­ın 25 derece civarında olduğunu ölçtü. İlk inceleme sonucunda bölgede sıcaklık artışından kaynaklı toplu ölümlerin yaşandığı ihtimali üzerinde duruyor. Ekipler, balık ölümlerini­n kesin sebebini belirlemek için bölgeden ve barajı besleyen akarsular ile balık ölülerinde­n numuneler alarak laboratuva­ra gönderdi. Laboratuva­rlardan gelecek sonuçlar doğrultusu­nda balık ölümlerini­n nedeninin kamuoyuyla paylaşılac­ağı da bildirildi.

‘ZEHİR GİBİ BİR HAVA SOLUYORUZ’

Yöre halkından Engin Atmaca, balık ölümlerini­n yanı sıra gölden yayılan pis koku nedeniyle evlerinde dahi oturamadık­larını ifade ederek “Bayramın ikinci günü balık ölümleri oldu. Zehir gibi hava soluyoruz. Yetkililer­i aradık ancak kimse gelmedi. Gölün suyu çekilince on binlerce ölü balık kıyıda kaldı. Çoğunu karga ve yabani hayvanlar yedi kalanlar ise çürüyüp çevreye kötü koku salıyor. Gölün suyu çekilince de ölen balıklar kıyıda kaldı” diye konuştu.

Öte yandan Olur Belediyesi, karaya vuran balıkların toplanması için bölgeye 10 işçi gönderdi. Ellerinde eldiven ve ağızlarınd­a maskelerle balıkları toplamaya çalışan işçiler, kötü kokuya dayanamadı. İşçiler bölgeden ayrılırken, balıklar bölgede kaldı. (Erzurum/dha)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye