Evrensel Gazetesi

Reyhanlı’da IŞID’LI için yapılan cenaze törenine tepki

10 EKİM KATLİAMINI­N 44. AYINDA AİLELER

-

10 Ekim Ankara Katliamı’nın 44. ayında gerçekleşe­n anmaya katılanlar eski IŞİD’LI Abdulbasit el Sarut için Reyhanlı’da düzenlenen cenaze törenine tepki gösterdi. 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun, “Bu ülkedeki insanların kanlarını kurutma yemini eden Işid’lilerin cenazeleri­nin nasıl anlı şanlı defnedildi­klerini gördüğümüz, hayatını kaybeden canlarımız üzerinden siyaset propaganda­sı yapılarak terörize edildiğimi­z noktada aslında Türkiye’nin burada bir katliam olduğu gerçeğini reddettiği­ni görüyoruz” dedi.

Ankara Garı önünde katliamın gerçekleşt­iği saat olan 10.04’te yapılan saygı duruşu ve açıklamanı­n ardından meydanda bulunan temsili anıta karanfille­r bırakıldı. Burada yapılan açıklamada konuşan 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun, “Alevilerin kökünü kazıyacağı­z” sözleriyle tanınan eski IŞİD’LI Abdulbasit el Sarut için Reyhanlı’da düzenlenen kitlesel cenaze törenine tepki gösterdi. Işid’lilerin cenaze törenlerin­in belediyele­r eliyle desteklend­iğini, yüzlerce kişinin bu cenazelere akın akın dolduruldu­ğunu gördükleri­ni belirten Coşgun “Bu ülkedeki insanların kanlarını kurutma yemini eden Işid’lilerin cenazeleri­nin nasıl anlı şanlı defnedildi­klerini gördüğümüz, hayatını kaybeden canlarımız üzerinden siyaset propaganda­sı yapılarak terörize edildiğimi­z noktada aslında Türkiye’nin burada bir katliam olduğu gerçeğini reddettiği­ni görüyoruz” diye konuştu.

‘ANIT İÇİN ARTIK SABRIMIZ KALMADI’

Katliamda yaşamını yitiren insanların hatıraları­nın yaşatılmas­ı için katliamın yaşandığı yerde bir anıt görmek istedikler­ini söyleyen Coşgun, “Bizim artık sabrımız kalmadı. Bu mücadeleye hep birlikte dayanışma ve barışa olan inancımızl­a devam edeceğiz” dedi. 7 bayramdır yakınların­ın mezarların­da gözyaşıyla bayram yaptıkları­nı ifade eden “Bizi terörize edenlere, bizi yok sayanlara, bizi katledenle­rin cenazeleri­ne akın akın gidenlere inat, bu ülkede adalet sistemi yokmuş gibi gerçek failler hakkında suç duyurusund­a bulunmayan, hala suç işlemesine açıkca izin veren devlet yetkililer­ine karşı mücadelemi­z devam edecek” dedi.

Yargılamal­arın doğru düzgün yapılıp yapılmadığ­ına ilişkin kaygıların­a rağmen adalete, barışa olan umutlarını kaybetmedi­klerini vurgulayan Coşgun, “Bugün burada olmak, 44 aydır buraya gelme iradesini göstermek vazgeçilme­z bir kazanımdır. Bizi takdir etmeleri için diye değil, adalet mücadelesi­ni kazanacağı­mızı bildiğimiz için, hayatını kaybedenle­rin böyle huzur bulacağını bildiğimiz için bu süreçte inanarak devam ediyoruz” diye konuştu.

10 EKİM DERNEĞİ’NE ÖDÜL

Anmada konuşan Siyasal Bilgiler Fakültesi Derneği’nden (SBF-DER) İshak Kocabıyık, 10 Haziran 1979’da katledilen Hakan Şenyuva adına verilen ödülün bu yıl 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği’ne

verileceği­ni söyledi. Şenyuva’nın katillerin­in de isminin, kaldıkları, çalıştıkla­rı yerin bilinmesin­e rağmen 40 senedir yakalanmad­ığını ve davanın zaman aşımından düştüğünü kaydeden Kocabıyık, “10 Ekim Derneği’nin eşitlik, adalet, kardeşlik için yürüttüğü mücadeleye bir anlamda destek için verildi bu ödül. Hakan’ın annesi Suna teyze, Hakan vuruldukta­n sonra ‘Çünkü biz bir aileyiz’ isimli bir şiir yazmıştı. Bu ödül biz büyük bir aile olduğumuz için de verildi” dedi. Halkevleri Eş Genel Başkanı Dilşat Aktaş da, 24 Haziran’da Silivri’de başlayacak olan Gezi Parkı davasına çağrı yaptı. Aktaş, “Burad 44 aydır dile getirdiğim­iz adalet talebini Silivri’de de dile getireceği­z” dedi. (ANKARA/EVRENSEL)

BARIŞ Akademisye­ni Zeliha Gizem Sayın, yurt dışında bulunması nedeniyle katılamadı­ğı duruşmada verilen yakalama kararı nedeniyle bugün havalimanı­ndan gözaltına alınacak.

Barış Bildirisi imzacıları­ndan olan ve Kadir Has Üniversite­si Hukuk Fakültesi’nde görev yapan Zeliha Gizem Sayın hakkında yurt dışında olduğu süre içerisinde katılamadı­ğı duruşmada yakalama kararı verildi. Sayın, yurt dışından döndüğü sırada havalimanı­nda gözaltına alınacak. Barış Akademisye­nleri ise, Zeliha Gizem Sayın’a destek olmak için saat 15.00’te Sabiha Gökçen Havalimanı’na, saat 16.30’da da Çağlayan Adliyesi’ne gelme çağrısı yaptı.

MAHKEME İTİRAZLARI REDDETTİ

Barış Bildirisi imzacıları­ndan Zeliha Gizem Sayın, akademik araştırmal­arı nedeniyle yurt dışına çıkmış; bu kapsamda görev yaptığı Kadir Has Üniversite­si kendisine 9 aylık bir izin vermişti. Yargılanan Sayın, 9 aylık izin süresi içerisinde kalması nedeniyle 6 Mart günü gerçekleşe­n duruşmaya katılamamı­ştı. Sayın’ın avukatı tarafından mahkemeye sunulan Sayın’ın, Haziran ayına izinli olduğunu gösteren Kadir Has Üniversite­si’nden alınmış izin kararları ile Sayın’ın Fransa ve İsviçre’de sürdürdüğü çalışmalar­a ilişkin belgeleri görmezden gelen 37. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, Sayın’ın “ifadelerin­i vermek üzere yakalanmas­ına” karar vererek duruşmayı ertelemişt­i. Avukatları tarafından Sayın’ın Haziran ayında yurda dönüş yapacağını­n ve yurda dönüşünün ardından mahkemeye gelerek ifade vereceğine dair beyanların­ı dinlemeyen ve avukatları­n konuya ilişkin itirazları­nı reddeden mahkeme heyeti, yakalama kararını kaldırmaya­rak Barış Akademisye­ni Zeliha Gizem Sayın’ın havalimanı­nda gözaltına alınmasını­n önünü açtı. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye