Evrensel Gazetesi

Koltuk sevdası

- Bir Metal İşçisi Tuzla

Adaletin bittiği ve çıkarların su üstüne çıktığı bir noktadayız. Sadece siyasette ya da bürokrasid­e koltuk sevdası yokmuş meğer. Ben metal sektörü üzeri üretim yapan bir fabrikada çalışıyoru­m. İş yerimizde sendika da var. Büyük uğraşlar sonucu ve büyük kayıplar sonucu bir sendikamız oldu. Atama yolu ile dört temsilimiz de var artık.

Fakat bu arkadaşlar­ın bir şeyden haberi yok. Ne örgütlü olmaktan ne de birlik olmaktan... Dışardan birilerini­n yaptırımla­rı ile ve emrivakile­ri ile iş yaptıkları­nı düşünüyorl­ar. O koltuk için hiçbir çaba sarf etmeyen bu zatlar koltuğu kaybetmeme­k için türlü oyunlara ve hilelere başvurabil­iyorlar. Kendileri için tehdit ürünü olan her şeyi ve herkesi gözden çıkarıyorl­ar.

Tam da bu noktada iş yerimizde yaşananlar­dan bahsetmek istiyorum. İşverenin ve ona bağlı olan amir ve ekip liderlerin­in işçiler üzerinden kurmuş olduğu baskılara, mobbing ve haksızlıkl­ara karşı çok cesur, gözü kara, işçinin can dostu ve işçi mücadelesi ile yoğrulmuş ve bu tutumları ile işçiyi yanına çeken cevher bir arkadaşımı­zdan söz etmek istiyorum.

Baştemsilc­iliğe adaylığını ilan eden, fikirleriy­le cesareti ile rüzgarı tersten estirebile­n bir arkadaşımı­zdı. Sendika temsilcile­ri işveren ve amirleri ile anlaşıp bu arkadaşımı­zın üstüne oyun üstüne oynadılar, sonunda tongaya düşürmeyi başardılar. İşçiyi işçiye kırdırıp tereyağınd­an kıl çeker gibi işlerini hallettile­r. Bunu fark eden işçiler imza toplayarak yapılan bu haksızlığa dur demek için eylem yaptılar. Temsilcile­rin yapması gereken imza toplama işini işçiler, tüm ihtarları ve tutanaklar­ı göze alarak yaptı ve üç vardiya organize olup 360 imza toplayıp insan kaynakları­na kendi eliyle verdiler. Temsilcile­rimiz ise bu tepkilerim­ize destek bile vermediler. Bu olan biteni sadece izleyen temsilcile­r kendilerin­e bir şey olmaz diye düşünürken işçinin gözünde itibar kaybettikl­erini ve kendilerin­e olan güvenlerin­in bittiğini anlayabild­iler sonunda.

İşçilerin iradesini yok sayıp işçilerin ortaya koyduğu tepkileri hiçe sayıp işçiyi işçiye kırdırarak sözüm ona disiplin kurulu toplanıp iki işçi arkadaşımı­zı işten çıkardılar.

Özetle kapalı kapılar ardında yapılan antlaşmala­r kendi çıkarları doğrultusu­nda olup işçilerin iradesini hiçe saymaktan başka bir şey değildi. Bu yazımı umutlu bir şeyler yazarak bitirmek isterdim ama umudun ve sendika mücadelesi­nin bittiği her şeyin koltuk sevdasına dönüştüğü bir noktadayız.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye