Evrensel Gazetesi

Buğdayda maliyet bile kurtarılmı­yor

HASAT GECİKMELİ BAŞLADI

-

Türkiye ve Ortadoğu’nun en büyük tahıl ambarı olarak bilinen Mardin Ovası’nda buğday hasadı başladı. Mevsim normalleri­nin üzerinde yaşanan sağanak yağışların Mayıs ayı ortalarına kadar sürmesi ve mevsimler arası geçişte baharın yaşanmadan yaz sıcakların­ın etkili olması nedeniyle hasat gecikmeli başladı.

Bölgede şu ana kadar ekili tarlaların yüzde 5’i hasat edilmiş durumda iken iki hafta içinde hasadın hızlanması bekleniyor. Hasat dönemi ile birlikte sorunlarla karşı karşıya kalan çiftçileri ilk vuran; aşırı yağışlara bağlı olarak mevsim boyunca sular altında kalan tarım arazilerin­de geçtiğimiz yıla oranla verimde yüzde 20’lere varan bir düşüş gözlenmesi oldu. Aşırı yağışlar ayrıca protein ve glüten oranını etkilediği buğdayın kalitesini de düşürmüş durumda.

VERİM KAYBI YÜKSEK

Buğday hasadına başlayan çiftçilerd­en Selahaddin Esen, verimin düşük olduğunu belirtirke­n, “Çiftçi bu yıl da ekininden tat almadı. Çiftçinin durumunu sorarsanız; perişan durumdadır” dedi. Önceki yıl dönüm başına 300 ila 400 kilo buğday aldıkların­ı belirten Esen, “Şu ana kadar 200 kiloyu aşmış değiliz” diye belirtti.

Tarladan kopardığı buğday başakların­ı ovarak, içinde buğday tanelerini çıkaran Esen, pörsümüş taneleri göstererek, “Başakların içi boş. Bu buğdaydan ne ekmek olur ne de yem. Bunu kuşa da versen, başka hayvana da versen bir faydası yok” sözleri ile buğday kalitesini­n düştüğünü ifade etti.

BU FİYAT BU MALİYETİ KARŞILAMAZ

Tmo’nun bu yıl belirlediğ­i taban fiyatın

önceki yıllara göre yüksek olduğunu da kaydeden Esen, girdi maliyetler­inin yüksek olduğunu dile getirerek, “Gübresi, tohumu, mazotu, işçiliği hepsi yükselmiş durumda. Mazot olmuş 6.25-6.50 lira. Gübre 2.5-2.75 lira. Tohumdu, ilacıydı derken bize bir şey kalmadan

tükenecek. Çiftçinin evi yıkılmış. Çiftçiye sormadan fiyat belirleyin­ce böyle sorunlar ortaya çıkıyor. Belki de bu fiyatı çiftçiye sorduktan sonra belirlesel­erdi bugün buğday fiyatı daha da yüksek olabilirdi” ifadesinde bulundu. (Mardin/ma)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye