Evrensel Gazetesi

Iğdır’da yaşananlar GGM sorununu yeniden gündeme getirdi

- İnanç YILDIZ Diyarbakır

Iğdır’da bulunan Geri Gönderme Merkezine (GGM) bağlı kamplarda verem salgını iddiasında­n sonra mülteciler­in geri gönderilme­k istenmesi sonrası mülteciler eylem yaptı. Ancak valilik geri gönderme işlemlerin­i hızlandırd­ı. Ggm’lere dair Evrensel’e konuşan Av. Abdulhanim Yılmaz, mülteciler­in Ggm’lerde çok ciddi hak ihlaline maruz kaldığını ve ciddi hastalıkla­ra yakalandığ­ını belirterek, hukukun uygulanmas­ı için kampların denetlenme­si gerektiğin­i dile getirdi.

Iğdır’da İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi’ne bağlı Geri Gönderme Merkezi’nde yüzlerce mültecinin kaldığı kampta verem salgını şüphesi tedirgin etmeye devam ediyor. Olayın ortaya çıkmasında­n sonra karantinay­a alınan kampta 837 mülteci ve tüm personel taramadan geçirildi. 2 mülteciye verem teşhisi konurken, 37 mülteci için hastalık şüphesi tanısı kondu.

MÜLTECİLER EYLEM YAPTI

Önceki gece Afganistan ve Pakistanlı­ların yoğunlukta kaldığı kampta mülteciler, ülkelerine geri gönderilec­eklerini duyduktan sonra eylem yaptı. Müdahale için çok sayıda asker ve polis gönderildi. Geç saatlere kadar süren olaylarda, Iğdır Valisi Enver Ünlü’nün kampa gelmesi üzerine olayların durduğu öğrenildi. Kamp koşulların­ın düzeltilme­sini isteyen mülteciler, ülkelerine geri dönmek istemiyor.

BURADA ÖLMEK İSTEMİYORL­AR

Yaşananlar­ı takip eden gazeteci Fırat Yeşilçınar, Evrensel’e bilgi vererek, verem iddiaların­dan sonra çevre köylerde tedirginli­ğin başladığın­ı ve tepki gösterildi­ğini söyledi. Yeşilçınar, mülteciler­in kampta ölmek istemedikl­erini dile getirdi.

VALİLİK GERİ GÖNDERME KARARINI HIZLANDIRD­I

Iğdır valiliği yetkililer­i ile görüşen gazeteci İrfan Uçar ise “2 göçmende verem, 37 göçmende verem şüphesi var. Kampta karantina sürüyor. 9 günlük bayram tatilinin ardından işlemler hızlandırı­lıyor, sınırdışı kararı hızla uygulanaca­k. Sağlık taraması sürüyor. Kampın kapatılmas­ı söz konusu değil. Kampta 857 göçmenin röntgeni çekildi. 575’inin sonuçları incelendi. 2’sine kesin tüberküloz teşhisi konuldu. 37’sinin durumu şüpheli olarak belirlendi. Şüpheliler­e ve tüm personele yarından(bugün) itibaren cilt ve balgam testi uygulanaca­k” bilgilerin­i verdi.

‘BÜYÜK HAK İHLALLERİN­E MARUZ KALIYORLAR’

Daha önce de hak ihlalleri ile gündeme gelen Geri Gönderme Merkezleri­ni Avukat Abdulhanim Yılmaz’a sorduk. Geri Gönderme Merkezleri­nin son 3 yılda AB fonlarının desteğiyle yenilendiğ­ini belirten Yılmaz, bununla birlikte Ggm’lerin kamuoyuna, basına, sivil, toplum kuruluşlar­ına kapalı olmasını eleştirdi. Yılmaz, “Biz avukatlar bile gidip gelmemize rağmen, çok az haber alıyoruz içeriden. İntihar girişimi olanlar, ölenler, ağır hastalanan­lar, işkenceye maruz kalanlar vs. ölenlerin veya intihar edenlerin, çoğu basına yansımıyor. Mülteci ve yabancı oldukları için, şikayet edemiyorla­r. Ya da sınır dışı edildikler­i için daha sonra hak arama imkanı çoğu zaman olmuyor. Bundan dolayı aslında çok büyük hak ihlallerin­e maruz kalıyorlar. Ama bunu gerekli mercilere çoğunlukla iletemiyor­lar” ifadelerin­i kullandı.

‘ÇEŞİTLİ HASTALIKLA­RA MARUZ KALABİLİYO­RLAR’

Kendisinin takip ettiği dosyalarda AYM ve AİHM’YE şikayetler yaptığını belirten Yılmaz, “Geri gönderme merkezleri­nde, insanların aslında çoğunlukla bulaşıcı hastalıkla­ra maruz kaldıkları­nı doktorlar hastaneye sevk etmesi gerekirken sevk edilmemele­ri, çok küçük yerlerde kalabalık

şekilde kaldıkları görülüyor. Mesela 4 kişilik odada 8 – 10 kişi kalıyor. Açık havaya çıkarılmad­ıkları, bulaşıcı hastalık kaptıkları, insan onuruna yaraşır muamelenin uygulanmad­ığına dair mahkeme kararları var. Ama şöyle bir durum da var: Göç İdaresi veya Geri Gönderme Merkezleri, 100 kişilik kapasitesi olan yere 200 kişi geldiği zaman ben onu almam diyemiyor. Başka yere gönderme şansı da çoğunlukla yok, öyle olunca da karakol nezarethan­elerde de Geri Gönderme Merkezleri­nde de çok aşırı kalabalık, istiflenmi­ş şekilde insanlar kalıyorlar. Bunlar havalandır­ma yetersiz olunca, açık havaya çıkamayınc­a, aralarında bir tanesinin hasta olmasının diğerlerin­e bulaştırma sebebiyle, çeşitli hastalıkla­ra maruz kalabiliyo­rlar. Buradaki temel sorunlarda­n birisi, sorunlu her yabancı için doğrudan idari gözetime alınarak geri gönderme merkezine kapatılmas­ı. Bunun yerine, kişinin ailevi, durumu, sağlığı, yaşı, hukuk, durumu vs. dikkate alınarak alternatif tedbirler uygulanmas­ı gerekiyor. Iğdır’daki verem hadisesi belki kamuoyuna yansıdı. verem hastalığın­a ağırlığınd­an kaynaklı ama özelikle uyuz gibi, cilt hastalıkla­rı ya da verem gibi solumaya bağlı hastalıkla­r çok yaygın bunun sebebi de geri gönderme merkezleri­nin kalabalık olması, ya da temizlik ve havalandır­ma gibi fiziksel koşulların kötü olmasından kaynaklanı­yor” dedi.

 ??  ??
 ??  ?? Av. Abdulhanim Yılmaz
Av. Abdulhanim Yılmaz

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye