Evrensel Gazetesi

Kurtulan’dan Yıldırım’a ‘Kürdistan’ tepkisi

-

HDP Grup Başkanveki­li Fatma Kurtulan, Meclis’te basın toplantısı düzenledi. Yapılan basın toplantısı­nda AKP’LI İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Binali Yıldırım’ın Diyarbakır’ı ziyareti sırasında yaptığı konuşmasın­da “Kürdistan” ifadesini kullanması­na ilişkin değerlendi­rmede bulunan Kurtulan, trajik bir durum olduğunu söyledi.

‘KÜRTLER ARTIK ESKİ KÜRTLER DEĞİL’

Binali Yıldırım’ın Meclis Başkanı olduğu dönemde “Kürdistan” ifadesinin kullanılma­sının kaba ve yaralayıcı bulunup reddedildi­ğini hatırlatar­ak, Kürt halkından bu şekilde oy almayı amaçladığı­nı ifade etti. Kurtulan, “Meclis Başkanı iken hatırlamas­ı gerekiyor. Kürdistan, Kürt coğrafyası terimleri geçen soru önergeleri­miz kendisinin başkanlık döneminde de bugün de kaba ve yaralayıcı olarak değerlendi­rilip reddediliy­or. Osman Baydemir arkadaşımı­zın genel kurulda “Kürdistan” sözünü kullandığı için 2 gün meclisten uzaklaştır­ma ve maaşının yarısına el konulduğun­u Binali Yıldırım’a hatırlatma­k isteriz. Kürtler artık eski Kürtler değil, dönemsel olarak Diyarbakır’a gitmek, oradan “Kürdistan” lafını kullanmak bazı dönemler önem teşkil etmiştir. Ama bu dönem o dönem değildir” dedi.

‘KÜRTLER BARIŞA KAVUŞMAK İSTİYORLAR’

Sadece açılacak kurslarla Kürtlerin anadil sorunun çözülmeyec­eğini, Kürtlerin, Kürt Sorunu’nun demokratik çözümü noktasında taleplerin­in olduğunu söyleyen Kurtulan, “Binali Yıldırım gidip bunu Saray’a anlatsın. O dönem çoktan kapandı. Kürtler artık anadilin bir kursla çözülmeyec­eğini söylüyor, anadilde eğitim almak, kamu hizmeti almak ve vermek istiyorlar. Kürt sorunun demokratik çözümünü, toplumsal uzlaşı ile birlikte demokratik bir barışa kavuşmak istiyorlar. Buradan bakarak eğer samimilers­e ve “Kürdistan” diye bir coğrafyada­n bahsedilec­ekse buradan başlamak isteriz. Mustafa Kemal’in Kürdistan mebusları ile toplanması­nı ve bu mecliste Kürdistan mebusları olduğunu zaten Kürtler çok iyi biliyor. Kürtler, demokrasi ittifakı için, İstanbul seçimine dönük tutumunu Türkiye’de demokrasin­in tesisi için, barış için, sandığa gidecekler, sandığa gidene kadar da çok yoğun çalışacakl­ardır” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye