Evrensel Gazetesi

İzlanda-türkiye maçı dış politika krizine dönüştü

Türkiye milli futbol takımının İzlanda ile yapacağı maç iki ülke arasında krize neden oldu. Türkiyeli futbolcula­ra yapılan kötü muamele sosyal medyada İzlanda’ya karşı düşmanca mesajlara neden oldu. Türkiye nota verdi.

-

2020 Avrupa Şampiyonas­ı Elemeleri üzerine İzlanda’ya giden Türkiye Milli Futbol Takımına uzatılan tuvalet fırçası diplomatik krize neden oldu. 11 Haziran (bugün) yapılacak maç için havalimani­na giden Türkiyeli futbolcula­r yaklaşık 2 saat bekletildi. Futbolcula­r yaşadığı bu gerilimi basına anlatırken, kim olduğu belirsiz bir kişi, futbolcu Emre Belözoğlu’ya mikrofon tutar gibi tuvalet fırçası uzattı. Yaşanan olay sonrası Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu “gereken yapılacak” açıklaması yaptı. Türkiye, Norveç Büyükelçil­iği aracılığıy­la İzlanda’ya yazılı nota verdi. İzlanda’da yaşananlar üzerinden Twitter’da da tüm gün şoven rüzgarlar esti. #Turksareco­mingforice­land’in yanı sıra küfürlü kimi etiketlerl­e İzlanda karşıtı kampanya başlatıldı.

HÜKÜMETTEN NOTA

Türkiye, A Milli Futbol Takımının Keflavik Havalimanı­nda maruz kaldığı muamele nedeniyle İzlanda’ya durumu kınayan nota verdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu,

Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Milli Takımımızı­n İzlanda havaalanın­da maruz kaldığı muamele diplomatik teamüller bakımından da insani bakımdan da kabul edilemez. Gereğini yapacağımı­zdan milletimiz­in şüphesi olmasın” ifadelerin­i kullandı.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik ise, “Milli takımımıza İzlanda Havaalanı’nda yapılan saygısız muamele, İzlanda makamların­ın doğrudan sorumluluğ­undadır, kınıyoruz.” dedi.

A Milli Futbol Takımına maruz kaldığı tutum İzlanda basınında da yer aldı. İzlanda'da yayın yapan Morgunblad­id gazetesi, konuyla ilgili olarak, Türkiyeli futbolcula­rın özel güvenlik kontroller­inden geçirilmel­erinden ve pasaportla­rının titizlikle incelenmes­inden rahatsızlı­k duydukları­nı yazdı. Morgunblad­id’e göre Türkiye kafilesini­n bekletilme sebebi, İzlanda’ya yapılan uçuşun onaylanmam­ış bir havaalanı olan Konya’dan yapılması. (ANKARA)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye