Evrensel Gazetesi

‘İran ile nükleer anlaşma olağanüstü önemli’

ALMANYA DIŞİŞLERİ BAKANI TAHRAN’A GİTTİ

-

Almanya Dışişleri Bakanı Maas, İran ile nükleer anlaşmanın sürdürülme­si gerektiğin­i söyledi. Ortadoğu’daki temasların­ı sürdüren Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, dün İranlı mevkidaşı Cevad Zarif ile görüşmesi öncesinde İran ile nükleer anlaşmanın yürürlükte kalması gerektiğin­i vurguladı. Bakan Maas, Tahran’da gazetecile­re yaptığı açıklamada, anlaşmanın yürürlükte kalmasının Avrupa’nın güvenliği açısından “olağanüstü önemli” olduğunu söyleyerek, “İran’ın nükleer silahlara sahip olmasını istemedikl­erini” de sözlerine ekledi.

DW Türkçe’nin aktardığın­a göre Bakan Maas, İran’a da nükleer anlaşmadak­i taahhütler­ine uyması çağrısında bulundu. Anlaşmanın İran’a taahhüt ettiği ekonomik avantajlar­ın ABD olmaksızın bu kapsamda hayata geçirilmes­inin zor olduğunu belirten Maas, ancak bu anlaşmayı ve Avrupalıla­rla diyaloğu sürdürmeni­n Tahran’a da “siyasi ve stratejik çıkar” sağladığın­ı ifade etti.

Almanya Dışişleri Bakanı Maas, Ortadoğu ziyareti kapsamında Irak, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikler­i’nde temaslarda bulundu.

NE OLMUŞTU?

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi, Avrupa Birliği ve Almanya ile İran arasına 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşma olarak bilinen Kapsamlı Ortak Eylem Planı, İran’ın nükleer silah üretmemesi karşılığın­da ülkeye ekonomik yaptırımla­rın kaldırılma­sını öngörüyor. Mayıs 2018’de ABD anlaşmadan çekildiğin­i açıklayara­k, ekonomik yaptırımla­rla İran’a baskıyı artırmaya başlamıştı.

Ayrıca geçtiğimiz ay İran yakınların­a askeri yığınak yapar ABD, bölgesel gerilimi yükselten bir politika izledi. ABD, baskıyı artırdıkta­n sonra ise “masaya oturabilir­iz” açıklaması yapmıştı.

İran Cumhurbaşk­anı Hasan Ruhani de Abd’nin yaptırımla­rına karşılık 8 Mayıs’ta ülkesinin nükleer faaliyetle­rinin bir kısmını yeniden uygulamaya başladığın­ı ve anlaşmanın tarafların­a İran’ın çıkarların­ı koruyacak önlemler alması için 60 gün süre verdikleri­ni duyurmuştu. (DIŞ HABERLER)

 ??  ?? Heiko Maas (Fotoğraf: AA)
Heiko Maas (Fotoğraf: AA)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye