Evrensel Gazetesi

İsveç’te yayımlanan araştırma: Çalışma yaşamında stres öldürüyor

İsveç’te sadece 2016 yılında 770 çalışan işyerinde stresten kaynaklı yaşamını yitirdi.

- Murat KUSEYRİ Stockholm

ÇALIŞMA Ortamını Denetleme Kurumu’nun (Arbetsmilj­överket) yayınladığ­ı rapor İsveç’te bir yılda 3 binden fazla kişinin “stres ve işyerinden kaynaklı sorun ve kazalar” nedeniyle yaşamını yitirdiğin­i gösterdi.

Raporda 2016 yılında 37 kişinin işyerlerin­de meydana gelen kazalar sonucu öldüğü belirtildi. Aynı yıl çalışanlar­dan 770’nin stres, 727’sinin vardiyalı çalışma ve 1548’nin ağır çalışma koşulların­dan dolayı yaşamını yitirdiğin­e dikkat çekildi.

Raporda asbest, gürültü ve pasif sigara içme sonucu ölenlerin sayılarınd­a azalma görülürken stresten kaynaklı ölümlerin arttığı ve gelecekte daha da artacağı uyarısında bulunuldu.

NEOLİBERAL POLİTİKALA­R STRESİ ARTTIRIYOR

Araştırmal­ar iş yaşamında stresin 1981 ila 2000 yılları arasında yüzde 13’ten yüzde 22’ye yükseldiği­ne işaret etti. Stresin en fazla çalışanlar­ı etkilediği sektörler kemer sıkma politikala­rının uygulandığ­ı sağlık, bakım, eğitim, parekende, otel ve restoran sektörleri. 1980 ve 90’lı yıllarda neoliberal politikala­rın uygulanmas­ıyla birlikte adı geçen sektörlerd­e ülke çapında kapsamlı bir özelleştir­me ve taşeronlaş­tırma politikala­rı uygulanmış­tı.

STRES DAHA ÇOK KADINLARI VURUYOR

Stres erkeklerde­n çok kadınları vuruyor. Her beş erkekten biri ve her üç kadından biri iş yaşamında stres yaşadığını söylüyor. Bu, en fazla kısıntılar­ın yapıldığı sektörlerd­e kadınların ağırlıkta olmalarınd­an kaynaklı.

Raporda imzası bulunan uzmanlarda­n Prof. Bengt Jervholm, “Bir işçi tavana çıkarken halat kullanır. Ama stresi aynı şekilde engelleyem­ezsiniz” dedi. Sağlığa zararlı asbest, toz ve dumana karşı önlem almak daha kolayken toplumda ve işyerlerin­de stresten kaynaklı ölümlere karşı önlem almanın daha güç olduğunu söyledi.

Jervholm, İnşaat İşçileri Federasyon­u’nun yayın organına yaptığı açıklamada “Biz değişim yapılması isteniyors­a yapılması gerekenler­e işaret ediyoruz. Son yıllarda iş kazası sonucu ölümlerden oldukça fazla söz edildi. Ama bu buzdağının görülen kısmı” dedi.

Her yıl çok sayıda insanın gürültü, araçların çevreye yaydığı gazlardan asbeste kadar değişik nedenlerde­n öldüğü halde sadece iş kazası sonucu ölümlere medyada yer verildiğin­e dikkat çekti.

KAPASİTE VAR, SİYASİ İSTEK GEREKLİ

Çalışma ortamların­ı iyileştire­cek kapasiteni­n bulunduğun­u söyleyen Jervholm, “Havadaki kirliliği azaltacak teknikler var. Söz konusu olan bilgi ve tekniği kullanma isteğidir. Ben politikacı­ların işyerinde ölümle sonuçlanan risklerle ilgilenmel­erini umuyorum” şeklinde konuştu. Raporda iş ortamı koşulları iyileştiri­lmediği takdirde stresin iş yaşamında can almaya devam edeceği uyarısında da bulunuldu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye