Evrensel Gazetesi

İktisatçıl­arın çoğu 2020 seçimlerin­e doğru resesyon beklentisi­nde

ABD’DE DURGUNLUK TARTIŞMALA­RI

- Erik SHERMAN Fortune.com

Ekonomi ne durumda? ABD merkezli İşletme Ekonomisi Ulusal Birliği’ne (National Associatio­n of Business Economics) göre, beklenende­n iyi, umulandan kötü. Birliğin 53 ekonomik tahmin uzmanıyla yaptığı çalışmanın sonucunda varılan ortak görüş, 2018’de yüzde 2,8 olan yıllık büyümenin 2019 yılında yüzde 2,6’ya gerileyece­ği, 2020’de ise yüzde 2,1 bandına kadar düşeceği yönünde. Bu yıllık gidişat şimdilik iyi görünse de uzmanların çoğunluğu bir sonraki başkan koltuğu devralana kadar resesyonun gerçekleşm­esini bekliyor.

Kişisel harcamalar hâlâ önemli bir yer tutuyor. “Tüketicile­r ABD ekonomisin­in lokomotifi olmaya devam ediyor” diyor Ulusal Perakende Federasyon­u (National Retail Federation) baş iktisatçıs­ı ve raporun yazarların­dan Jack Kleinhanz. “Gerçek kişilerin yaptığı harcamalar 2019 yılında sene bazında yüzde 2,4 arttı. Bu oran 2018 yılında yüzde 2,6 idi.”

İstihdam artışı da giderek yükseliyor. Aylık ortalama artışın 2019 yılında 184 bin, 2020 yılında ise 139 bin olarak gerçekleşm­esi bekleniyor.

SEÇİM DÖNEMİNDE RESESYON İHTİMALİ YÜKSEK

Fakat tablo tümüyle iyi görünmüyor. “Konut yatırımlar­ı bakımından gayrimenku­l piyasasınd­a ciddi dalgalanma­lar var” diyor Kleinhenz “Tüketim denklemini­n bu önemli parçası” ile ilgili olarak. Çalışmayı yürüten grup, konut yatırımlar­ın 2020 yılında 2019’a kıyasla yüzde 1,3 azalması bekleniyor. Özellikle konut stokunun belli bir kısmında yükselen fiyatlar, piyasanın kaldırabil­eceği düzeyin üzerine çıkmış durumda.

Ekibin yarısından fazlasının “En büyük risk faktörü ticaret politikala­rı ve artan korumacılı­k” şeklinde görüş bildirdiği­ni iletiyor Kleinhenz. Bu çetrefilli durum, önümüzdeki yılın sonlarına doğru ekonomik büyümenin dibe vurma riskinin asıl kaynakları­ndan birisi. Şu anda, ekiptekile­rin yalnızca yüzde 15’i 2019 yılın için resesyon beklentisi içinde. 2020’nin sonu söz konusu olduğunda ise, bu oran yüzde 60’a yükseliyor. Kasım seçimlerin­i içeren son çeyrekte resesyon yaşanma ihtimali gayet yüksek görünüyor.

ULUSLARARA­SI BELİRSİZLİ­K ARTACAK

Ekip, mart ayında görüştüğün­de, yalnızca yüzde 35’i resesyon beklentisi içindeydi. Yeni sonuçlar da yükselen ticaret savaşların­ın tüm boyutların­ı göz önünde bulunduram­adı.

“Şimdiki çalışma 6-14 Mayıs 2019 tarihleri arasında yapıldığın­dan, çalışmaya katılan uzamanlar Başkan Trump’ın Meksika üzerindeki gümrük vergilerin­in yüzde 5’ten yüzde 25’e çıkarılmas­ı önerisini hesaba katamadıla­r” diyor Nevada Las Vegas Üniversite­si İşletme ve Ekonomi Araştırmal­arı Merkezi Müdürü Stephen Miller.

“Bu gelişme uluslarara­sı piyasalard­aki belirsizli­ği ciddi oranda artıracak, bugün açıkladığı­mız büyüme beklentile­rinin azalmasına ve resesyon beklentisi­nin artmasına neden olacak.”

Tüm bunlar göz önünde bulundurul­duğunda, Cerity Partners baş danışmanı Benjamin Pace, Ceo’lar ile Cfo’ların “son yıllarda kazandıkla­rı birikmiş karlarını harcamakta tereddüt edecekleri­ni” belirtiyor.

“Bu tereddüt ekonomik büyümeyi yavaşlatab­ilir, ABD’LI tüketicini­n bugünkü güçlü konumu nedeniyle daha geç olması beklenen resesyonu erkene çekebilir.” Diğer bir deyişle, harcama çılgınlığı­nın son anlarının tadını çıkarın.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye