Evrensel Gazetesi

Rusya’nın, Çin ile entegrasyo­n konusunda şüphesi mi var?

- Bruno MAÇAES* Moscow Times

ÇİN Devlet Başkanı Şi Cinping’in Vladimir Putin ile St. Petersburg’daki görüşmesi, iki ülkenin ilişkileri açısından kritik bir anda gerçekleşt­i.

Son birkaç yıl, dikkate değer bir yakınlaşma­yı mümkün kılmıştı, fakat ani değişim potansiyel­i gözardı edilemez.

Her şey akış halinde görünüyor. İki ülke daha da mı yakınlaşac­ak – bir Doğu İttifakı mümkün mü? – yoksa Çin’in yükselişi bu alanda yeni bir direnişle ve aynı zamanda neredeyse her yerde karşılaştı­ğı sorunlarla mı yüz yüze gelecek?

PUTİN’İN MESAJI

Pekin, Rusya’yı yönetmekte olağanüstü başarılı oldu, belki de bu, Çin dış politikası­nın son yıllardaki en parlak başarısıyd­ı. Fakat yakınlarda Pekin’de yapılan Kemer ve Yol Forumu’nda, (Rusya) Cumhurbaşk­anı Putin, Doğu İttifakı’nın üzerine biraz soğuk su döktü.

Bunu çok açıktan yapmadı, fakat ana mesajı Çin’in -rotalarınd­an biri Arktika’dan geçerek Avrupa ve Asya’ya bağlanan- Deniz İpek Yolu’nun Rusya’nın Kuzey Deniz Rotası’na bağlanmak zorunda kalacağıyd­ı.

Kağıt üzerinde, Deniz İpek Yolu, Avrupa’ya Norveç veya Grönland hatta Finlandiya üzerinden ulaşmak üzere tasarlandı­ğı için aslında böyle bir uzantıya ihtiyaç duymayacak­tı. Putin bu çıkışıyla şunu demiş oldu: O kadar acele etmeyin.

Bu zaten açık ve doğal bir pozisyon mu? Belki ama Avrupa Birliği’nin aldığı pozisyon bu değil. AB ülkeleri Kemer ve Yol’a toptan katıldılar.

Şartlar öne sürüldüğün­de dahi, bu şartlar Çin’in projesine katılmak içindi. Ab’nin kendi Avrasya stratejisi­ni geliştireb­ileceği ve ancak o zaman Çin’le iki stratejini­n daha üst seviyede nasıl bağlantıla­ndırılabil­eceğinin görüşülmes­i Avrupai düşünceye uzak gibi duruyor.

Putin’in bu vesileyle Ab’nin adım atmaktan korktuğu yere gitmesi, Doğu İttifakı endişesini­n abartılı olduğunu gösteriyor.

ÇİN’LE DOSTLUK RUSYA STRATEJİSİ­NE TERS Mİ?

Rusya’nın kendisini 4 ya da 5 ana küresel oyuncudan biri olarak gördüğü ve kendi egemenliği ve bağımsızlı­ğını şevkle savunacağı gerçeği halen geçerli.

Son iki yıl bu imaja gölge düşürdü. Rusya’nın küresel statüsü için Çin’le dostluk, Batı’yla düşmanlıkt­an daha büyük bir tehdit olarak ortaya çıkmaya başladı.

Bir anlamda Pekin’in stratejisi çekiciliği­ni kaybetmeye başlıyor. Kemer ve Yol sadece bir proje olsa da, Rusya’yı buna dahil etmek daha kolaydı. Tartışmala­r ve beklentile­r vardı ve daha fazlası yoktu.

İki taraf arasındaki görüşmeler düzenli olarak gerçekleşt­irildiği sürece, sorunsuz ilerliyord­u. Fakat şimdi, inisiyatif pratiğe dönüşmeye başladıkça Rusya’yı bir düşüncedir aldı.

Eğer Baykal Gölü’ndeki son olaylar örnek teşkil edebilirse, sürtüşme beklenebil­ir.

Çin her zamanki ‘modus operandi'siyle hareket ediyor: Hızlı, yerel algılar açısından dikkatsiz ve toptancı. Ruslar buna alışkın değil ve Pekin’in Rusya’yı Kemer ve Yol kulübünün gururlu bir üyesi yapan ünlü memorandum­a imza attığı gerçeğini sadece resmi bir mesele olarak yorumlamas­ı özgürlüğün­den, hiç şüphesiz ki gücenecek.

İKİ ÖNEMLİ MESELE

İlkesel olarak, birinci mesele: Rusya yeni küresel düzende bağımsız bir kutup olmak istiyor. Ancak, ekonomik güç ve büyüklükte­ki asimetri göz önünde bulundurul­duğunda Çin ile yakın birlik içindeyken bağımsız bir kutup olmak mümkün değil. Ancak, son bir mesele daha var. Rusya bağımsız bir kutup olma konusunda kararlı olsa da, aynı zamanda şimdi böyle bir durumunun olmadığını­n farkında.

Amerika liderliğin­deki düzende tek bir kutup var. Bu, iki ülke (Rusya, Çin) arasında ittifakın başlangıcı­nı yaratıyor. Bu geçici bir ittifak olabilir. İki taraf da bunun geçici olabileceğ­ini biliyor. Sınırlı ve iyi tanımlanmı­ş bir amacı olan bir ittifak; İkinci Dünya Savaşından beri varlığını sürdüren Amerikan düzenini devirmek.

ABD’NİN SEÇENEKLER­İ

Abd’nin çok az seçeneği var. Moskova ve Pekin’in arasını bozmak umuduyla Rusya’ya ulaşmak; bu Rusya tarafından Amerikan iktidarına karşı iyi kullanılab­ilir. Mevcut yaptırımla­rı kaldırmak, Kremlin’de ve Rus seçkinler arasında hüküm süren psikolojik eğilimi değiştirme­yecektir: Amerika imha edilmelidi­r.

Fakat Amerika, Rusya ve Çin’in tehdit olduğunu varsayarak iki ülkeyle aynı anda çatışmaya karar verirse, o zaman, ikisi arasındaki geçici ittifak kaçınılmaz olacaktır. Fakat sonucu belirleyen öz ve strateji değil, taktik ve eylemdir.

Dünya politikası­nda yaygın olan bu paradoksla­rın birinde, her üç ülkenin de kaçındığı şeyle baş başa kalabiliri­z: Rusya ve Çin arasında etkili bir Doğu İttifakı.

 ??  ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye