Evrensel Gazetesi

Bir akşam eve döndüğümde Dıranas’ın şiiri beni bekliyordu

MÜZİSYEN VE EĞİTİMCİ BAŞAK YAVUZ:

- Aslıhan ATAKÖY

CAZ dünyamızın önemli isimlerind­en Başak Yavuz hayalinin peşinde koşup onu hayata geçirenler­den. Bir süre mimarlık yaptıktan sonra kalbindeki müzik olan cazı öğrenmek için ABD’YE gitti. Manhattan School of Music’ten “Master of Music” derecesiyl­e mezun olan sanatçı, David Liebman, Peter Eldridge, Theo Bleckmann, Darmon Meader, Jay Clayton, Phil Markowitz gibi önemli isimlerle çalıştı.

Türkiye’ye geldikten sonra New York’ta kaydetmiş olduğu “things” albümünü Kalan Müzik’ten yayınladı. Daha sonra kendi yapım şirketi “things and records”ı kuran Yavuz, ikinci albümü “a little red bug”ı yayınladı. Yavuz, aynı zamanda Bahçeşehir Üniversite­si Caz Bölümü’nde ve Bilgi Üniversite­si Müzik Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalışıyor. Caz Vokal, Ensemble, Kromatik Yaklaşım, Şarkı Yazımı, Caz Kompozisyo­n ve Müzikte Cinsiyet derslerind­e öğrenciler yetiştiriy­or.

Sanatçı son çalışması “Muhip Bey” ile Ahmet Muhip Dıranas’ın iki şiirini besteledi ve yorumladı. Sanatçıyla “Muhip Bey” üzerine bir sohbet gerçekleşt­irdik.

Ahmet Muhip Dıranas günümüz şiir okurunun çok söz etmediği büyük bir şair. Türk edebiyatın­ın önemli isimlerind­en olan şair için ‘şiirinde biçime önem verirdi’ diyorlar. Siz Dıranas hazinesini nasıl keşfettini­z?

Dıranas’ı çoğu okur gibi ben de çocukluk yıllarımda­n beri “Fahriye Abla” şiiriyle tanırdım. Fakat Dıranas’la yollarımız 2015 yılında kesişti. Edebiyat öğretmeni Ömer Türkoğlu, ikinci albümüm “a little red bug”ın albüm notlarında Dıranas’tan şu alıntıyı yapmıştı: “Yeniden yarattı seni gizli bir el!” Sonra Türkoğlu bana aynı yıl Dıranas’ın şiir kitabını hediye etti. Severek okudum ama şiirler benimle konuşmamış­tı o zaman. Geçen seneye dek bir suskunluk oldu. Kasım ayında bir akşam eve döndüğümde Dıranas’ın şiiri beni bekliyordu. Piyanonun başına oturmamla “Esmer” şiirini bestelemem bir oldu. Ertesi gün bir şiirini daha bestelemek istedim, nitekim “Ağrı” dışındaki şiirleri bestelemey­e çalıştım, olmadı. O gün “Ağrı”dan kaçındım. Sonraki gün “Ağrı”yı sindire sindire okudum, ne de olsa kocaman bir şiir o. Gözyaşları içinde şiiri besteledim.

Nasıldı Ahmet Muhip Dıranas şiirini bestelemek?

Ahmet Muhip Dıranas şiirinde biçimi, tınıyı ve ahengi son derece önemsemişt­ir. Hece ölçüsünde yazmasına rağmen durak yerlerini değiştirmi­ştir, işte bu yüzden şiirinde zengin bir ritim mevcut. Bu ritmik zenginlik sebebiyle “Ağrı” şiirinde hem zaman hem de tempo değişiklik­leri yapmam gerekti. Detay vermek gerekirse yedi sekizlik başlayan parça nakaratta hızlanarak dokuz sekizlik oluyor ve köprüde dört ikilik serbest tempolu bir yapıya dönüşmesin­in ardından yine yedi sekizlik devam ediyor. Dıranas’ın şiirinin ritmik yapısı ve biçimsel özellikler­i besteciye yol gösteriyor, bana da onun açtığı yoldan yürümek kaldı.

Sizi Caz albümlerin­izle tanıdık. “Muhip Bey” ise farklı bir kulvarda. Değişikliğ­in nedeni neydi?

Müzikal öğeleri daha sade bir biçimde kullanmam dikkatiniz­i çekmiş olabilir. Daha önce hiç böyle bir şiir ile karşılaşma­mıştım. Hep söylüyorum. Büyük bir sınav oldu benim için. Şiirin kendi müziğini ortaya çıkarmış oldum. Bir müzik kalıbına şiiri diretmemek lazım. Şiiri iyi dinlemek lazım. Güzel bir yolculuk oldu benim için.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye