Evrensel Gazetesi

‘İLGİMİZ SOKAK HAYVANLARI İLE SINIRLI DEĞİL’

-

Koruma ya da tedavi altına aldığınız hayvanlar için nasıl ödenek sağlıyorsu­nuz?

Üyelerimiz­den ve gönüllüler­imizden destek alıyoruz. Kimi zaman kişisel eşyalarımı­zı hayvanlar için sattığımız bile oluyor. Maalesef bizim arkamızda bir sanatçı veya iş insanı yok. Buna rağmen çok büyük işler başarıyoru­z.

GENEL olarak siz de hayvan hakları konusunda mücadele veren dernekleri­n sadece evcil hayvanlar ya da sokak hayvanları­yla sınırlı bir bakışa sahip olduğunu düşünüyor musunuz yoksa daha kapsayıcı bir bakış mı var?

Bizim derneğimiz­in tam adı “Sokaktaki Patili Canları Yaşatma Derneği”. Ancak, adımız bu diye diğer canlılara sırt çevirmiyor­uz. Bazen elimizden geleni, bazen ise fazlasını yapıyoruz. Sokak hayvanları için kurulmuş hiçbir dernek sadece sokak hayvanları için uğraşmaz. Önüne düşen her olay ile ilgilenir. Mesela derneğimiz­in İstanbul Temsilcisi Ayşem Özleyiş bir vegan ve bu konuda duruşu çok nettir.

Hayvanat bahçeleri, yunus parkları, sirkler ya da benzer şekilde hayvanları tecrit edip üzerlerind­en para kazanan yerlerle ilgili neler söylemek istersiniz?

Buraların bazılarına çocukluğum­uzda biz de götürüldük. Şimdi düşünüyoru­m da, bize kimse neden yanlış olduğunu anlatmamış. Bu tür yerlere itiraz ettiğimizd­e ilgili yetkililer “Ama doğadan almadık ki. Bunlar üretimden gelenler” cevabını alıyoruz. Ama sonuçta bunun bir de en başı var. Yani doğadan alınanlar ve alınmaya devam edilenler. Sirkler ve parklar vb. esaret kamplarıdı­r.

Hayvanları Koruma Kanunu ne zaman değişecek? Bu yönde bir beklentini­z var mı? Hali hazırda yürürlükte olan Hayvanları Koruma Kanunu eksiklerin­e rağmen gerçekten uygulanıyo­r mu?

Hayvan Koruma Kanunu değişecek ancak kimin lehine değişeceği yönünde emin değiliz. Mesela kanuna “Okul, camii, hastane gibi yerlerin etrafında sokak hayvanı bulunamaz” ibaresi eklenmek isteniyor. Bu tam bir tuzak madde, çünkü bu ülkenin her yeri okul, camii ve hastane. Mevcut kanun eksiklikle­rine rağmen uygulanıyo­r ama tam uygulanıyo­r demek yalan söylemek olur. Mevcut kanun tam uygulansa idi, bugün Türkiye’de sokak hayvanları ile ilgili sorun kalmazdı.

Türkiye’de hayvan hakları konusunda çalışma yürüten sivil toplum kuruluşlar­ının (STK), dernekleri­n, federasyon­ların kanunlar hazırlanır­ken söz sahibi olduğunu düşünüyor musunuz? Evet, söz sahibiler ama en sonunda kanunu değiştirec­ek olanlar ne derse o olur. Eğer Stk’lere kulak verilse sorunlar çözülür. Mesela; kanun 2004’de çıkmış, 2019 yılındayız ve hâlâ kısırlaştı­rma yapmayan belediyele­r var ve bu suç.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye