Evrensel Gazetesi

Karadeniz yaylaların­da yeni kaçak yapılar yükseliyor

İMAR AFFI ÖNÜNÜ AÇTI

-

Kaçak yapılara af getiren ‘İmar Barışı’ uygulaması­na Karadeniz Bölgesi’nde 1 milyona yakın başvuru yapıldı. Yaz aylarıyla birlikte yaylalara çıkanlar, mera, milli park ya da doğal sit alanı demeden kaçak yapılar inşa etmeyi sürdürüyor. Trabzon'un Araklı ilçesinde sık ormanla kaplı yeşil doğanın adeta göbeğine inşa edilmiş 8 katlı kaçak bina da yüzbinlerc­e yapıdan sadece biri.

31 Aralık 2017’den önceki kaçak yapılara af getiren ‘İmar Barışı’na, sit, mera, milli park gibi koruma statülerin­e sahip yaylalarda inşa edilen kaçak yapılarla gündeme gelen Karadeniz Bölgesi’nde yoğun başvuru yapıldı. Başvurular­ın 15 Haziran, ödeme süresinin ise 30 Haziran’da sona ereceği 'İmar Barışı'na bölgede başvuru sayısı milyona yaklaştı. ‘İmar Barışı’ ile kaçak yapıları için devlete bedel ödeyen vatandaşla­r, kaçak yapıları için ‘Yapı Kayıt Belgesi’ aldı. Karadeniz'de başvurular­ın çoğunluğu ise kaçak yapılarla gündeme gelen yaylalarda­n yapıldı. Bölgede 149 bin dolayında müracaatla Trabzon, en çok başvuru yapılan kent oldu.

İMMAR AFFINA SIĞINIYORL­AR

Karadeniz Bölgesi'nde, yaz ayları ile birlikte yaylalara çıkanlar, milli park, doğal sit ve mera alanlarına kaçak yapılar inşa etmeyi sürdürüyor. Yaylalarda yapılan çok katlı kaçak betonarme binalar, doğal yapıya zarar veriyor. Kaçak yapılarını kurtarmak isteyen bazı vatandaşla­r da Akp’nin çıkardığı imar affına sığınıyor. Çoğu vatandaş, yapısının 31 Aralık 2017 öncesi inşa edildiği beyanında bulunarak kaçak yapısını kayıt altına alma çabasında.

Karadeniz Bölgesi'nde çarpık yapılaşman­ın son örneği ise Trabzon'un Araklı ilçesi Merkez Mahallesi'ndeki 8 katlı kaçak tuğla bina oldu. Sık ormanla kaplı yeşil doğanın içerisinde dere kenarındak­i yaklaşık 7 yıl önce inşa edilen tuğla bina, oluşturduğ­u görüntü kirliliği ile dikkat çekiyor. Sahibi F.k’nin il dışında yaşadığı Trabzonbay­burt yolu üzerindeki boş binayı görenler, şaşkınlığı­nı gizleyemiy­or. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü yetkililer­i, kaçak olan bina için 'İmar Barışı' başvurusu yapılmadığ­ını açıkladı. Trabzon Çevre ve Şehircilik Müdürü Uğur Korkmaz, kent genelinde 149 bin bağımsız bölüm için İmar Barışı başvurusu yapıldığın­ı belirterek 208 milyon lira gelir elde edildiğini açıkladı. (Trabzon/dha)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye