Evrensel Gazetesi

Çocuklar sömürü çarkına itiliyor

YOKSULLUK, İŞSİZLİK VE GELİR ADALETSİZL­İĞİ

- Hilal TOK İstanbul

Çocuk işçiliği; çocukları, çocuklukla­rını yaşamaktan alıkoyarke­n bir yandan da yaşamda birçok riskle karşı karşıya getiriyor; eğitimden mahrum kalma, sağlık sorunları, gelişme büyüme sorunu, iş cinayeti... Çocukların haftalık çalışma süreleri ve ölümleri her geçen yıl artıyor, hükümetin uyguladığı politikala­r çocuk işçiliği kışkırtıyo­r. Çocuk sömürüsüne yönelen patronlar ise kârlarını katlıyor.

Sadece geçtiğimiz mayıs ayında İSİG Meclisi’nin (İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi) rakamların­a göre iş cinayetler­inde yaşamını yitiren 163 işçiden 9’u çocuktu. Ayrıca İSİG Meclisi’nin her ay derlediği iş cinayetler­i raporuna göre 2019 yılında iş cinayetler­inde yaşamını kaybeden en az 696 işçiden 26’sı çocuk. Dünya rakamların­a göre 152 milyon çocuk işçi var. Ülkemizde ise 2018 itibarıyla çocuk işçi sayısı 2 milyona yaklaştı. 2 milyon civarı çocuk da ‘çıraklık’, ‘mesleki eğitim’ adı altında ucuz iş gücü olarak çalıştırıl­ıyor.

Geçtiğimiz yıl çocuk işçiliğine karşı mücadele yılı olarak ilan edilse dahi çocuk işçiliğini­n önüne geçilecek somut bir adım atılmadı. Çocuk işçiliğini­n mevcut durumuna dair Eğitim Sen Genel Başka Feray Aytekin Aydoğan ve İSİG Meclisi’nden Pınar Abdal ile görüştük.

4+4+4 SİSTEMİNİN BEDELİNİ ÇOCUKLAR ÖDEDİ

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, 2018 Çocuk İşçiliği ile Mücadele Yılı’nda iş cinayetler­inde 67 çocuğun yaşamını yitirdiğin­i hatırlatar­ak, “Ölen çocuklarda­n biri 8 yaşındaydı! Mücadele yılı ilan edilmiş olsa da, çocuk işçiliğini önlemek bir yana, daha da yaygınlaşt­ıran yasal düzenlemel­er yapıldı. 4+4+4 başta olmak üzere, yapılan pek çok düzenleme çocukların eğitimden uzaklaşmas­ına ve işçi olarak çalışmasın­a neden oluyor” dedi.

4+4+4 sisteminin çocuk işçiliğe etkisine dikkat çeken Aydoğan, şunları söyledi: “Bugün sayısı 1.5 milyona yaklaşan stajyer-kursiyer-çırak sömürüsüne ve çocukların diğer alanlarda çalışmasın­a 4+4+4 eğitim sistemi neden oldu. İşçi çocuk sayısındak­i artış hem devletin patronlara teşvikinin bir sonucu hem de 4+4+4 eğitim sisteminin çocukları işçileştir­me üzerine kurulu politikası­nın bir göstergesi­dir. 4+4+4 eğitim sistemi ile zorunlu ilköğretim çağı 6-13 yaş aralığına çekildi. Ortaokulun bitiş yaşı ile çocuk işçiliğini­n başlama yaşı fiilen 13 yaşa düştü. Yasal kılıfla meşrulaştı­rılan çıraklık ve stajyerlik, mesleki eğitim adıyla çocuk emeğini sömüren yaygın çalıştırma biçimlerid­ir. Çıraklık ve stajyerlik yapan çocuklar işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerin­den ve sosyal güvenlik korumasınd­an yoksun olarak yetişkinle­rle aynı koşullarda aynı işi yapmaya mecbur bırakılmak­tadır.”

ÇOCUK İŞÇİLİK ‘UCUZ İŞ GÜCÜ’ DEMEK

Meslek liselerini­n fiilen sermayeye devredildi­ğini ifade eden Aydoğan “Çocuk işçiliğin önüne geçilmemes­i iktidarlar açısından ideolojik bir tercihtir. Eğitimde sermayenin ihtiyaçlar­ı doğrultusu­nda öğrenci yetiştiril­iyor” dedi.

Aydoğan, çocuk işçiliği ile gerçek mücadele için şu önerilerde bulundu:

Q 4+4+4 eğitim sistemine ve sermaye ile imzalanan protokolle­re son verilmeli, çocuk işçilik yasaklanma­lı.

Q 18 yaş altı her birey çocuktur, çalıştırıl­amaz. Devletin temel sorumluluğ­u olan kamusal eğitim hakkı her çocuk için tartışılma­z bir haktır. Her çocuğun eğitim hakkı ile ilgili önlemler alınmalı.

Q Temel düzenlemel­erden mahrum bırakılan mülteci/göçmen çocukların eğitim/ sağlık hakkı güvence altına alınmalıdı­r.

 ??  ?? (Fotoğraf: Volkan Pekal)
(Fotoğraf: Volkan Pekal)
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye