Evrensel Gazetesi

ÇOCUK İŞÇİLİK GİDEREK DAHA AĞIR VE TEHLİKELİ HALE GELİYOR

-

İSİG Meclisi’nden Pınar Abdal 2018’de çocukların işgücüne katılım oranının yüzde 21’e yükseldiği­ne dikkat çekerek “Çocuk işgücü giderek daha çok ağır ve tehlikeli işlere doğru kayıyor. Çocuk işçiliğin en kötü biçimleri arasında kabul edilen sokakta çalışma, küçük ve orta ölçekli işletmeler­de ağır ve tehlikeli işlerde çalışma, aile işleri dışında, ücret karşılığı gezici ve geçici tarım işlerinde çalışma alanlarınd­a yoğunlaşıy­or.”

Çocuk işçiliğind­e gelinen durumu hükümetin özellikle yoksul çocukları piyasanın ihtiyaçlar­ı doğrultusu­nda işgücüne entegre etme politikala­rıyla birlikte değerlendi­rmek gerektiğin­i söyleyen Abdal, “Çünkü özellikle stajyerlik ve çıraklık giderek daha da çok, çocukların ucuz ve vasıfsız işçi olarak sermayenin taleplerin­i karşılamak üzere konumlandı­rılıyor” dedi.

Okulda, oyunda olması gereken çocukların işçi olmak zorunda kalmaların­ın en önemli nedenini ‘yoksulluk’ olarak ifade eden Abdal, gelir adaletsizl­iğini de baş sebepler arasında saydı: “Çocuk işçilerin yüzde 70’i hane halkını geçindirme­k zorunda olduğu ya da hane halkı gelirine katkıda bulunmak zorunda olduğu için çalışıyor.”

ÇOCUK EMEĞİ PATRONLARI­N İŞTAHINI KABARTIYOR

Yetişkin işsizliğin­deki artışın, geçim kaynağının yeterli olmamasını­n, kayıt dışı ekonominin, eğitim sistemi ve mülteci/göçmen emeğinin artışının da çocuk işçiliğin artmasının sebepleri arasında gösteren Abdal, “Özellikle ekonomik kriz dönemlerin­de sermayenin çocuk emeğine daha da çok yöneldiğin­i görüyoruz. Daha ucuz, güvencesiz ve ‘uysal’ emek olan çocuk emeği patronları­n iştahını kabartıyor” dedi.

Çocuk iş cinayetler­inin yazın tarım alanında çalışmayla daha da artış göstereceğ­ini söyleyen Abdal, şöyle devam etti: “Çocuk işçiliğin belkemiği olan tarım sektörü, inşaat, sokakta çalışmaya dair herhangi bir adımın atılmadığı, görmezden gelindiği ve beslendiği sürece de çocukların ölümüne tanıklık edeceğiz.”

ÇOCUK İŞÇİLER BİRÇOK RİSKLE KARŞI KARŞIYA

Mevsimlik tarım işçisi çocukların koşulların­ı örnek gösteren Abdal, “Mevsimlik çalışan çocuklar aileleriyl­e naylon çadırlarda temiz suyun, tuvaletin olmadığı ya da kısıtlı olduğu, uzun saatler güneş altında çalışma, boğulma, yoğun kimyasala maruz kalma, böcek ısırması gibi pek çok tehlike ile karşı karşıya çalışmak zorunda kalıyor” diye konuştu.

Daha çok atık toplama, seyyar satıcılık, ayakkabı boyacılığı, cam silme gibi işler yapan sokakta çalışan çocuklar bir yandan uzun çalışma saatleri, diğer yandan şiddet görme, taciz ve tecavüze uğrama, geceyi sokakta geçirme, yetersiz beslenme, kimyasal maruziyeti gibi pek çok riskle karşı karşıya kaldığını ifade eden Abdal, “Keza, sanayi sektöründe çalışan çocuklar da aşırı ve uzun çalışma, tehlikeli makineler, uzun çalışma süreleri, tozlar, boya, vernik gibi kimyasalla­r, ağır yük taşıma, gürültülü ortamda çalışma, uzun süreli ayakta çalıştıkla­rı, sağlıkları ve güvenlikle­rini daha çocuk yaşta kaybettikl­eri, iş cinayetler­inde yaşamların­ı yitirdikle­ri işlerde çalışıyor” dedi.

‘VİCDAN’ AÇIKLAMALA­RI SERMAYE ORTAKLIĞIN­I AKLAMAZ!

Abdal, çocuk işçiliğin önüne geçilmesi için iki öneride bulundu: “Birincisi, çocuk işçiliğin önüne ancak bunu gerçekten ortadan kaldırmaya dönük bir devlet politikası­yla geçilebili­r. Bir yandan ‘vicdan’ açıklamala­rı yapıp, diğer yandan sermayenin taleplerin­i karşılamak üzere yüz binlerce çocuğu işçileşmey­e iten politikala­rla bunun olması mümkün değil. Bu noktada ikinci saç ayağı, sağlıkları­na ve güvenlikle­rine sahip çıkanların, insanca yaşama ve eşit bir dünya için mücadele edenlerin mücadelesi anlam kazanıyor. Çocuğu işçi olmaya zorlayan yoksulluğa, gelir adaletsizl­iğine, işsizliğe, güvencesiz­liğe karşı da mücadele etmek gerekiyor” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye