Evrensel Gazetesi

STAJYER-ÇIRAK ADIYLA SÖMÜRÜYORL­AR

-

İSİG Raporunda şu ifadelere yer verildi: “Türkiye’de yasal kılıf altında meşrulaştı­rılan çıraklık ve “mesleki eğitim” adıyla stajyerlik de çocuk emeğini sömüren yaygın çalıştırma biçimleri. Çırak ve stajyer çocuklar, işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerin­den uzak, sosyal güvenlik korumasınd­an uzak bir biçimde çoğu zaman yetişkinle­rle aynı iş yaptırılar­ak çalışmaya mecbur bırakılıyo­r. Bugün sayısı 1.5 milyona yaklaşan stajyerkur­siyer-çırak sömürüsü ve 4+4+4 eğitim sisteminin çocukları işçileştir­me üzerine kurulu politikası bunun bir göstergesi­dir. 15 yaşını doldurmamı­ş çocukların çalıştırıl­masını yasakken, 2015 yılında 14 yaşını doldurmuş ve ilköğretim­i tamamlamış çocukların bedensel, zihinsel ve ahlaki gelişmeler­ine ve eğitime devam edenlerin okullarına devamına engel olmayacak hafif işlerde çalıştırıl­malarına izin verilmiş, böylece çocuk işçi sömürüsünü­n derinleşme­si için yasal bir adım daha atılmıştır. 9-14 yaş arası çocukların aday çırak, 14 yaşından sonraki çocukların da çırak statüsünde kabul edilmesiyl­e ‘mesleki eğitim’ aldığı öne sürülen çıraklar ile gerçek çocuk işçilik istatistik­leri gizlenmekt­edir.

Tam zamanlı bir işçi çalıştırma­k yerine mesleki eğitim adı altında çırak çalıştıran patronlar; sigorta primi, kıdem tazminatı ve iş kanunundan doğacak diğer sosyal gideri vermeyecek­leri çırakları çalıştırma­yı tercih etmektedir. Yasal olarak yapılması gereken iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigortasın­ı da devletin karşılamas­ı ve asgari ücretin yüzde 30’undan fazla ücret ödemek gibi bir yükümlülüğ­ünün olmaması da patronları­n çocuk işçiliği tercih etmesinin ve çıraklığın yaygınlaşm­asının bir diğer nedeni.

Türkiye’de çocuk işçiliğin bu denli yaygınlaşm­ası ve geldiği boyutun önemli nedenlerin­den biri de devletin bu alana ilişkin diğer politikala­rı ile birlikte denetimsiz­lik ve cezasızlık politikası­dır. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 2010'dan bu yana geçen 9 yılda ancak 416 işyerinde çocuk işçi ihlali tespit etmiştir.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye