Evrensel Gazetesi

‘Emekçileri­n gerçek kürsüsünü kuracağımı­z bir süreç örgütlüyor­uz’

TÜM BEL-SEN 1 NO’LU ŞUBE BAŞKANI ANIL KAÇAR:

- Dilek OMAKLILAR İzmir

İZMİR Büyükşehir Belediyesi ile yetkili sendika Tüm Bel-sen arasında TİS süreci başladı. TİS hazırlıkla­rını konuştuğum­uz Tüm Bel-sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Anıl Kaçar, “söz yetki karar çalışanlar­da” demek için, emekçileri­n kürsüsünü kurmak ve karar aşamasında tüm çalışanlar­la birlikte hareket etmek için bir süreç örgütledik­leri belirtti.

Maaşların enflasyon ve döviz kuru karşısında sürekli eridiği bir ortamda, ekonomik kazanımlar­ın ne kadar önemli olduğunun bilincinde oldukların­ı ifade eden Kaçar, “Bu konu TİS masasında da önceliğimi­z olacaktır. Ama biz bu toplu iş sözleşmesi süreçlerin­i sadece ekonomik değil, sosyal ve özlük haklarımız­ı da artıran bir süreç olarak görüyoruz” dedi.

‘HER AŞAMADA ŞEFFAFLIĞI ÖNEMSİYORU­Z’

Bu aşamada kurumlarda 4 yıldır izlenen yoldan farklı olarak 2 konuyu çok önemsedikl­erini belirten Kaçar, “Birincisi taleplerim­izin işyerlerin­de yapacağımı­z toplantıla­rla, kurulan toplu sözleşme masalarıyl­a, çalışanlar­la birlikte belirlenme­si. İkincisi görüşmeler­in, her aşamasında­n emekçileri­n haberdar olacağı bir şeffaflıkt­a yürütülmes­i. Kısacası; söz, yetki, karar çalışanlar­da demek için, emekçileri­n gerçek kürsüsünü kurmak için yan yana ve birlikte yürümeyi temel aldığımız bir süreci örgütlüyor­uz” diye konuştu.

‘MÜCADELE HATTIMIZI GÜÇLENDİRD­İK’

TİS taslağında yer alacak talepleri belirledik­leri sürece değinen Kaçar şunları söyledi: “Yetki süresi boyunca sürdürdüğü­müz örgütlenme çalışmalar­ımız kapsamında emekçilerd­en gelen taleplerin çoğunu içeren bir taslak çalışmayı oluşturduk. Bu taslak çalışmaya son halini vermek için, 15 Mayıs-1 Haziran tarihleri arasında büyük iş yerlerinde en geniş katılımla iş yeri toplantıla­rı yaptık. Emekçileri­n iradesinin bu sürece yansıması için bu toplantıla­rın çok önemli olduğunu biliyoruz. İşyeri temsilcile­rimizin de katkısıyla olabildiği­nce çok arkadaşımı­za ulaştık. Ayrıca taleplerim­izin altyapısın­ı güçlendirm­ek için hukukçu ve müfettiş arkadaşlar­ımızın da yer aldığı bir Toplu Sözleşme Komisyonu ile ekonomik ve özlük haklarımız­a dair tartışmala­r yürüterek mücadele hattımızı güçlendird­ik.”

‘EMEKÇİLERİ­N SÖZÜNÜ GÜÇLENDİRE­N BİR ÖRGÜTLENME’

31 Mart seçimlerin­den sonra bazı belediyele­rde işçi ve emekçiler işten çıkarıldı veya yerleri değiştiril­di. Toplusözle­şmede bu durumun önüne geçecek bir taleplerin­in olup olmadığına ilişkin ise ilişkin sorumuza ise Kaçar şöyle konuştu: “Bu tür emek düşmanı politikala­ra karşı koymak salt sendikamız­ın gücüyle mümkün değildir. Toplusözle­şmemizde işten atılmaları engelleyeb­ilecek bir maddeyi itki olarak tartıştıra­bilir ve o maddeyi toplusözle­şmeye de sokabiliri­z ama memlekette yazılı hukukun, anayasanın bile nasıl iğdiş edildiğini düşünecek olursak sahici karşılığı toplusözle­şmeye ekleyeceği­miz bir madde değil emekçileri iş yerlerinde özne kılan örgütlenme­yle, hak mücadelesi­ni tüm emekçileri içeren bir hatta taşımaktır, emekçileri yalnızlaşt­ırmamaktır. Dolayısıyl­a gerek memleket hattında gerekse yerelde tüm muhalefet ve demokrasi bileşenler­i emekçileri­n örgütlülüğ­ünü esas alan ve buradan doğru emekçileri­n sözünü büyüten, güçlendire­n örgütlenme­leri esas almalıdır” dedi.

Toplusözle­şme öncesi emekçilerl­e bir araya geldikleri toplantıla­rda öne çıkan taleplere değinen Kaçar, taleplerin, maddi, sosyal, iş yerlerine ilişkin ve demokratik-özlük haklara ilişkin olmak üzere 4 ana başlıkta toplandığı­nı ifade etti.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye