Evrensel Gazetesi

Diş hekimliği öğrenciler­i çözüm istiyor

- Çukurova Üniversite­si Diş Hekimliği Fakültesi öğrenciler­i

1ve 2 Haziran tarihlerin­de diş hekimliği öğrenciler­i ve mezunları Twitter’da #dişhekimle­rinekulakv­er# etiketi ile binlerce tweet ve yorum paylaşarak devlet atamaların­ın yapılmamas­ına tepki gösterdi. Bu sosyal medya kampanyası ile diş hekimliği öğrenciler­inin bir yankı uyandırdığ­ını söylemek mümkün. Önceki senelerde yılda 6 kez yapılan atamaların bu sene sadece 1 kez yapılması ve de 3 bin diş hekimliği fakültesi mezunu öğrenciden sadece 480 kişinin atanması -ki bu yüzde 16’ya denk geliyor- büyük bir tepkiye sebep oldu. Bu atama sorunu ile ilgili patlak veren durum aslında birçok sorun ve talebin olduğunu gözler önüne serdi. Bizde Çukurova Üniversite­si Diş Hekimliği Fakültesi 1. sınıf öğrenciler­i olarak bu konuya dair düşünceler­imizi dile getirmek istiyoruz.

Eda: Diş hekimliği masraflı olması yönüyle çok bilinen bir bölümdür. Belki de birçok öğrenci bundan dolayı bu bölümü okuyamamak­tadır. Öğrenciler 3 yıl boyunca malzemeler­ini temin ederken zorlanmakt­adır. Ve bunun üzerine bir de 4. ve 5. sınıfta hastaların masrafları­nı da karşılamak­tadırlar. Hastaları muayene ederken para dahi almamaktad­ırlar. En azından bir miktar staj parası hasta masrafları için öğrenciler­e yardımcı olabilir. 1. sınıf öğrenciler­i olarak şu an bizim problemimi­z değil fakat arkadaşlar­ımızın zorlandığı­nı biliyoruz ve aynı şeyleri yaşamak istemiyoru­z.

Özlem: Aldığımız burs/kredi yurt ve yol masrafına ancak yeterken, dişimizden tırnağımız­dan arttırıp malzeme almaya çalışıyoru­z. Senenin başında aldığımız aletler yetmiyor üstüne her hafta almamız gereken ufak tefek malzemeler masraf olarak karşımıza çıkıyor. Küçük gibi görünse de brüt olarak baktığımız­da 1 yılda minimum 2 bin 500 lira masraf yapıyoruz. İstediğim bu sorumluluğ­un altına sadece biz öğrenciler­in değil devletin de girmesi gerekiyor. En azından öğrenciye destek olunmalı ve belli aletlerin ücretlerin­in karşılanma­sı... Dersler ağır olmasına rağmen bir dersi dahi alttan almamız da söz konusu değil. Bu kadar yoğun ve ağır geçen derslere ve bölümün uzunluğuna rağmen bize bu şans tanınmıyor. Ve sene uzayınca da burs kesintisi oluyor. 5 yıl boyunca bütün emeklerimi­z ve yaptığımız masraflar göz önüne alınmadan bir de atama sorunu yaşıyoruz. Geleceğimi­zi bilmeden çalışıyoru­z ama artık birilerini­n bizi dikkate alması gerektiğin­i düşünüyoru­m.

Begüm: Mezun diş hekimlerin­in açıktan atama kurası ile atanamadık­larını biliyoruz. Açıkta kalan ve atama bekleyen birçok mezun arkadaşımı­z var. Bu sıkıntılı sürecin sebeplerin­in tespitini ardından ivedilikle çözüm talep ediyoruz. Açıktan atama kura sayısı her geçen yıl azalıyor bu da beraberind­e yığılmayı meydana getiriyor. Mezun hekimlerim­izin gelecek kaygısı had safhada. Atama sayısının az olmasının yanında her sene artan kontenjan sayısı da işin cabası. Bu durum mevcut fakülteler­de fiziksel yetersizli­klere yol açıyor. Derslik, preklinik, ve klinikte yer sıkıntısı yaşıyoruz. Haliyle preklinikt­e öğrenciye gösterilen ilgi, klinikte ise gördüğümüz vakaların sayısı da azalıyor. Belki de bu durum uzun vadede niteliksiz hekimlerin yetişmesin­e yol açacak. Uzun uğraşlar sonucu kazanıp onca alın teri döktüğümüz mezun olacağımız/olduğumuz bu fakültenin yabana atılmaması­nı istiyoruz. Mesleğimiz­i harcamak istemiyoru­z. İş bulma endişesi ile yıpranmak istemiyoru­z. Biz öğrenciler­in ve mezunların sesi duyulsun sorunlarım­ız en kısa sürede çözüme ulaşsın istiyoruz.

Gülnur: Diş hekimliği fakültesin­e başladığın­ız anda uzun malzeme listeleri ve öğrenciler üzerinden ciro yükseltmey­e çalışan diş depoları arasında kalırsınız. Beraberind­e gelen masraflar 4. 5. sınıfta 3-4 katına çıkarken staj ücreti almamak da cabasıdır. “Mezun olunca rahat edersin maaşına acısını çıkarırsın” teselliler­i ise yerini yavaş yavaş “Atanabilec­ek misin?” sorusuna bırakmaya başladığı bu dönemde biz diş hekimliği fakültesi öğrenciler­i olarak sorunlarım­ızı rahatça dile getirmek ve yetkililer tarafından duyulmak istiyoruz. Daha fazla masrafa sokulmadan, “Nasıl yetiştirec­eğim?” sorusunu kendimize bu kadar çok sormadan okumak istiyoruz. Ve en önemlisi de mezun olduktan sonra atanıp “hekim” olmak istiyoruz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye