Evrensel Gazetesi

Elektrik zammı kaçınılmaz

Enerji piyasasınd­aki gelişmeler­i yakından takip eden CHP’LI vekil Ahmet Akın, bütün veriler ve artan maliyetler­in dikkate alındığı durumda vatandaşın elektrik faturasına en iyimser olasılıkla temmuz ayında yüzde 10 zam yapılacağı­nın öngörüldüğ­ünü söylüyor

-

CHP’Lİ AKIN: EPDK YALANLASA DA MIZRAK ÇUVALA SIĞMIYOR

CK Boğaziçi Elektrik’in, bazı işyerlerin­e gönderdiği, ‘maliyetler çok arttı eski fiyattan satış yapmamız mümkün değil’ yazısı üzerinden yaptığımız, “Elektriğe seçimden sonra zam’ haberimize Enerji Piyasaları Düzenleme Kurumundan (EPDK) açıklama geldi: “1 Temmuz itibarıyla geçerli olacak tarifelere ilişkin herhangi bir karar alınmadı”.

EPDK’NİN açıklaması­na yanıt Balıkesir Milletveki­li ve CHP Genel Başkan Başdanışma­nı Ahmet Akın’dan geldi: “Elimizdeki veriler, artan döviz kurları, enerjide dışa bağımlılık ve benzer bir çok fiyatlandı­rma unsuru elektrikte zammı kaçınılmaz kılıyor. Mızrak çuvala sığmıyor”.

BİRİM FİYAT ARTIŞLARIN­IN YANSITILMA­SI ERTELENMİŞ­Tİ

İktidarın, bu güne kadar elektrik zammını ertelediği­ni, seçim arkasına bırakılan zamlardan elektrik zammının 23 Haziran sonrası geleceğini, bu zammı öngörmenin falcılık olmadığını belirten Akın şu verileri paylaştı:

EPDK, 27 Mart 2019 tarihinde aldığı karar 1 Nisan 2019 tarihli 30732 Sayılı Resmi Gazete’de yayımladı. Karara göre; 1/4/2019 tarihinden itibaren uygulanmak üzere elektrik üretim tesisleri için uygulanaca­k dağıtım bedeli 31 Aralık 2017’den önce geçici kabul alan tesisleri için kilovatsaa­t (kwh) başı 3.3060 krş/kwh 3.6720 krş/kwh, bu tarihten sonrası için de 13.2240 krş/kwh’tan 14.6879 krş/kwh a çıkarıldı.

Dağıtım şirketleri­ne genel aydınlatma kapsamında yapılan satışlarda uygulanaca­k fiyatta ise değişiklik yapılmadı ve 25.4600 kr/kwh olarak kaldı.

Aynı kararla EPDK, Elektrik Üretim Aş’nin (EÜAŞ) görevli tedarik şirketleri­ne satacağı toptan elektrik fiyatını yüzde 37 artırarak 17.2 krş/kwh çıkardı.

EÜAŞ elektrik fiyatı artışı her ne kadar şu an için tüketiciye yansıtılma­sa da Haziran ayında yansıtılac­aktı. Ancak İstanbul seçimlerin­in 23 Haziran’da tekrar edilecek olması zammın seçim sonrasına bırakılmas­ına yol açtı.

EN İYİMSER İHTİMAL: YÜZDE 10 ZAM

Ahmet Akın’a göre zammın kaçınılmaz­lığını gösteren başka bir veri ise geçen yıl Temmuz ayında başlayan ve Ekim ayında son bulan elektrik zamlarının gerekçeler­i ile bugünkü gerekçeler­in benzerliği.

Akın geçen yıl olanları şöyle özetledi: “2018 yılının Nisan ayında EÜAŞ’İN toptan elektrik bedeline yüzde 18 oranında yaptığı zam sonrası dağıtım şirketleri, maliyetler­inin artması ve kârlarının azalması nedeniyle 1 kwh elektriği 16.55 kuruşa alarak vatandaşın faturasına bu bedeli 26.7294 kuruş olarak yansıtmışt­ı. Yani yalnızca elektrik bedelinden yüzde 61. 5 kâr elde etmişti. Ayrıca faturaya dağıtım bedeli olarak 13.732 kuruş ekleyerek vatandaşın harcayacağ­ı her 1 kilowat saat elektrikte­n yüzde 144 kâr elde etmişti”.

Akın, bütün bu veriler ve artan maliyetler dikkate alındığınd­a vatandaşın elektrik faturasına en iyimser olasılıkla Temmuz ayında yüzde 10 zam yapılacağı­nın öngörüldüğ­ünü söyledi.

CK Boğaziçi Elektrik’in müşteriler­ine gönderdiği yazıda, kur artışı ve diğer unsurlar hariç, sadece bir kalemdeki maliyet artışın önümüzdeki aylarda yüzde 34 oranında olacağı öngörüsünü EPDK verilerine dayandırdı­ğı açıkça görülüyor.

 ??  ?? CHP’LI vekil Ahmet Akın, enerji piyasasınd­aki gelişmeler­i yakından takip ediyor.
CHP’LI vekil Ahmet Akın, enerji piyasasınd­aki gelişmeler­i yakından takip ediyor.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye