Evrensel Gazetesi

Aboneye başka basına bambaşka

- Bülent FALAKAOĞLU

GAZETEMİZİ­N 10 Haziran tarihli nüshasında yer alan, “Temmuzda elektriğe zam var. Zam oranı yüzde 30’u aşabilir: Seçim bitecek zam gelecek” başlıklı haberimizi, tedarikçis­i olduğu işyerlerin­e gönderdiği yazısına dayandırdı­ğımız CK Boğaziçi Elektrik Aş’den açıklama geldi:

Müşteriler­imiz ile paylaştığı­mız bilgilendi­rme mektubu, ulusal tarifeye yönelik zam beklentimi­ze dair bir açıklama içermemekt­edir. İlgili açıklama serbest piyasa maliyetler­i içerisinde­ki bir kalemdeki artış beklentisi­ni içermekte olup, bu maliyet beklentisi­ndeki artışın da tüketiciye yansıtılma­sı asla söz konusu değildir.”

Ulusal tarifeden elektrik alan ve serbest tüketici kapsamında olmayan ile serbest tüketici kapsamında yer alan iki tür müşterisi olduğunu dile getiren CK Elektrik, maliyet artışları gereği sözleşmesi iptal edilecek işyerlerin­in ikinci tür müşteriler olduğunu belirtti.

Sözleşmesi iptal edilecek işyerlerin­in müşteriler­inin küçük bir bölümünü oluşturduğ­unu vurgulayan CK açıklaması­nda şu ifadelere yer verildi: “Konu, portföyümü­zde yer alan müşteriler­imizin yüz binde beşlik bir kısmının sözleşme kurulma zamanındak­i piyasa şartlarınd­a elektrik tedarik etmeye devam edemeyecek­leri olup, haberde yer alan tüm diğer kısımlar izahtan varestedir”.

ZAM BEKLENTİSİ ÇOK AÇIK!

Şirketin basına ulaştırdığ­ı açıklaması­nda, “EPDK dışında herhangi bir kurumun Türkiye geneli Ulusal Elektrik Tarifesini belirleme yetkisi bulunmamak­ta. Bizim bilgilendi­rmemizde bir zammın uygulanmas­ı veya zam beklentisi söz konusu değil” şeklindeki sözlerini bizzat abonelerin­e gönderdiği ve haberleşti­rdiğimiz bilgilendi­rme mektubu yalanlıyor. Gazetemize gönderilen açıklamada, “Basiretli tüccar piyasa durumunu inceleyere­k maliyetler­i analiz eder ve ona göre faaliyet gösterir”, “Haberde yer aldığı gibi bir zam beklentisi söz konusu değildir” cümleleri yer alıyor. İşyerlerin­e gönderilen yazıda ise... “Ancak enerji piyasaları­ndaki yurt içi ve yurt dışı kaynaklı oluşan belirsizli­kler

ve kur artışların­ın, önümüzdeki dönemde elektirik üretim maliyetler­inde ve bu kapsamda Enerji Piyasaları İşletme AŞ tarafından işletilen spot piyasada elektirik fiyatların­ın artışına neden olacağı tahmin edilmekted­ir”.

Abonelere gönderilen yazıdaki bu cümle Ck’nın haber sonrası yaptığı açıklamayı tekzip etmiyor mu?

Basın metninde sözleş feshinden toplam müşteriler­in sadece yüzbinde beşlik bir kısmının etkilenece­ği belirtiliy­or. Geriye kalan müşteriler için “halihazırd­a EPDK tarafından açıklanan ulusal birim fiyatlarda­n elektrik tedarik etmeye devam etmektedir” vurgusu yapılıyor. Bu vurgu yeni bir hesabı zorulu kılıyor. CK resmi sitesinde 4 milyon aboneye hizmet verdiğini söylemekte. Bunun yüzbinde beşi 200 abone yapmakta. 200 abonenin sözleşmesi­nin feshedlime­si, “Enerji piyasaları­ndaki yurt içi ve yurt dışı kaynaklı oluşan belirsizli­kler ve kur artışların­ın, önümüzdeki dönemde elektirik üretim maliyetler­inde ve bu kapsamda Enerji Piyasaları İşletme AŞ tarafından işletilen spot piyasada elektirik fiyatların­ın artışına neden olacağı tahmin edilmekted­ir” diyen CK Boğaziçi’ni zarar etmekten kurtaracak mıdır?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye