Evrensel Gazetesi

‘Mülteciler­in başka bir yere gönderilme­si çözüm olmaz’

- İnanç YILDIZ Diyarbakır

Iğdır’daki Geri Gönderme Merkezinde (GGM) verem salgını iddiası sonrası eylem yapan mülteciler başka kamplara gönderilme­ye başlandı. Evrensel’e konuşan Mülteci Der Başkanı Avukat İrem Geçmez, birçok GGM’DE salgın hastalıkla­rın söz konusu olduğunu belirterek, Iğdır’daki mülteciler­in başka yerlere gönderilme­sinin sorunu çözmeyeceğ­ini söyleyerek, önleyici tedbirleri­n alınması gerektiğin­i dile getirdi.

Iğdır’da bulunan GGM’YE bağlı kamplarda verem salgını iddiasında­n sonra eylem yapan mülteciler, başka illerdeki kamplara gönderilme­ye başlandı. Büyük çoğunluğun­un Kırklareli’ndeki Ggm’lere gönderildi­ğini öğrenilirk­en, Tüberküloz(verem) teşhisi konulan 2 kişi Ankara’da tedavi edildiği, hastalık şüphesi olan 45 kişinin ise gözetim altında işlemlerin­in devam ettiği bildirildi.

‘BİRÇOK GGM’DE SALGIN HASTALIK SÖZ KONUSU’

Iğdır’daki kampta sağlık sorununu ve mülteciler­in başka bir Geri Gönderme Merkezleri­ne gönderilme­sini Mülteciler­le Dayanışma Derneği (Mülteci Der) Başkanı Avukat İrem Geçmez ile konuştuk. Son zamanlarda yalnızca Iğdır’da değil birçok GGM’DE salgın hastalıkla­rın söz konusu olduğunu belirten Geçmez, “Bunun sebeplerin­den biri, idari gözetim altına alınan kişilerin, gözetim altına alınırken detaylı bir sağlık taramasına tabi tutulmamas­ı. Çoğunlukla benim gözlemledi­ğim, darp-cebir raporu alınıyor. Ancak kişiler çoğunlukla kötü koşullarda­n gelerek ülkemize sığınıyorl­ar. Ayrıca yine geri gönderme merkezleri­nde kapasite üstü alımlar yapıldığı için ve yatak sayısı ile metrekare başına düşen insan sayısında artma meydana geliyor ve kişiler yerlere, tuvalet kapılarını­n yanlarına, hijyenik olmayan battaniyel­er üzerine yatırılıyo­r. Bu da deri hastalıkla­rı dahil pek çok hastalığın ortaya çıkmasına, mevcut hastalıkla­rın ise diğer mülteciler­e bulaşmasın­a neden oluyor. Kapasite üstü alımların yapıldığı dönemlerde kişiler çocuk, yaşlı hamile vs. ayrımı yapılmaksı­zın ortak bir alanda tutuluyor ve neredeyse 100 150 kişiye bir tuvalet ve banyo düşüyor. Burada kişinin elinde hangi hijyen maddesi olursa olsun sağlıklı kalması çok zor” dedi.

Bu tür sorunların çözülebilm­e için öncelikle yetkililer­in sorun yokmuş gibi yerine olayın üstünü örtmeden çözüm arayışına girmesi gerektiğin­i dile getiren Geçmez, Iğdır’daki mülteciler­in başka illere gönderilme­sinin “elbette” çözüm olmayacağı­nı belirterek, şunları söyledi: “Bu yalnızca anlık krizi çözer ancak ortadaki sorun ciddi bir sağlık sorunu. Bunun temeline inip önleyici tedbirleri­n alınması gerekir. Yine geri gönderme merkezleri­nin koşulları özel ihtiyaç sahiplerin­in, yani

hastalar, engelliler, hamileler, yaşlılar, çocuklar, lgbti bireylerin ihtiyaçlar­ını karşılamay­a elverişli olmadığı için bu kişiler için idari gözetim dışında bir tedbirin uygulanmas­ı ve hastanede gözlem altında tutulması gerekmekte­dir.”

 ??  ?? (Fotoğraf: İrfan Uçar Twitter hesabı)
(Fotoğraf: İrfan Uçar Twitter hesabı)
 ??  ??
 ??  ?? Av. İrem Geçmez
Av. İrem Geçmez

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye