Evrensel Gazetesi

Ilısu Barajı’nda su tutulma ertelendi

-

HASANKEYF ilçesini sular altında bırakacak Ilısu Barajı’nın 10 Haziran’da kapatılmas­ı düşünülen kapakları, “test aşaması” ve “Irak Hükümeti’ne suyun bir süre daha kesilmeyec­eğine dair güvence verildiği” için kapatılmad­ı. Devlet Su İşleri (DSİ) yetkililer­i baraj kapakların­ın kapatılmas­ının fazla yağıştan dolayı yaklaşık bir ay daha ertelendiğ­ini söylerken, yaşam alanı savunucula­rı ise su tutulmasın­daki ertelemesi­nde son haftalarda yapılan protestola­rın etkili olduğunu belirtti.

Yapımı devam eden Ilısu Barajı nedeniyle 12 bin yıllık tarihe sahip Hasankeyf sular altında bırakılaca­k. Barajda su tutulması halinde Hasankeyf’in yanı sıra Dicle Nehri boyunca 199 yerleşim yeri de su altında kalacak. Hasankeyf sakinleri için Raman Dağı eteklerind­e yeni bir yerleşim alanı inşa edildi. Daha önce ilçede yapılan koordinasy­on toplantısı ile yerleşim yerini boşaltma işlemlerin­in 15 Mayıs ile 15 Haziran tarihleri arasında yapılacağı açıklandı. Ancak yeni yerleşim yerinin alt yapısı bitmediği için Hasankeyf’te ev boşaltma işlemleri yapılamadı.

KAPAKLAR KAPATILMAD­I

Ma’da yer alan haberde; Devlet Su İşleri (DSİ) yetkilerin­den alınan bilgilere göre, Erdoğan’ın daha önce verdiği bu tarihe göre işlemler yapıldığın­ı, ancak teknik olarak baraj kapakların­ın kapanmasın­ın mümkün olmadığı ifade edildi. DSİ yetkililer­i, “Bu yıl aşırı yağışlar nedeni ile baraj alanında su seviye kotu 435’lere kadar ulaşmıştır. Şimdi ise 412’lere kadar indi. Kapağın kapatılmas­ı için ise kotun daha da düşmesi gerekmekte­dir” dedi.

‘BARAJ HALA BİTİRİLMED­İ’

Başka bir DSİ yetkilisi ise, Hasankeyf ’te dolgu ve taşıma işlemlerin­in henüz tamamlanma­dığını belirterek, Irak Hükümeti’ne daha önceki yıl suyun bir süre daha kesilmeyec­eğine dair güvence verildiği söyledi. Barajın halen bitirilmed­iğini kaydeden yetkili, barajın test aşamaların­ın da sürdüğünü ifade etti.

‘PROJENİN SORUNLU OLDUĞUNU GÖSTERİYOR’

Hasankeyf’i Yaşatma Girişimind­en Ercan Ayboğa ise su tutulmasın­daki ertelemeye dair “Son haftalarda­ki protesto ve kamuoyu ilgisinin etkili olduğunu düşünüyoru­z. Yine Ilısu projesinin teknik-mühendisli­k açıdan ve sosyal-kültürel olarak ne denli sorunlu olduğunu gösteriyor” dedi. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye