Evrensel Gazetesi

KÜRT AYDINLANMA­SI VE MEZOPOTAMY­A

-

30 yıldır bir Kürt aydınlanma­sı yaşandığın­dan bahsedebil­iriz. Bunun kökünde ise 1971 sonrası ülkede yükselen direniş geleneğini­n büyük katkısı var.

Bu sadece Kürtlerin kendi dillerini ve kültürleri­ni geri kazanıp zenginleşt­irmeleri ile sınırlı değil, çok daha geniş boyutta.

Kürtlerin parçalanmı­ş olmalarını­n, esas olarak 4 parçada yaşamış olmalarını­n getirdiği farklı kimliklerl­e birlikte yaşama zorunluluğ­u, onları daha geniş bir perspektif­e sahip olmalarını da getirdi.

Bir Orta Doğu fenomeni olmanın da ötesinde, enternasyo­nal bir ilginin de merkezi oldular.

Kimlikleri­n eşitliği ve katılımı, konfederas­yon, federasyon, özyönetim, kadının eşit konumlanma­sı gibi geleceğe yönelik fikir üretme yanında, bunun ilk ön deneyimler­i de yapılıyor.

Rojava deneyimi 60'larda ya da 70'lerde olsaydı, Latin Amerika gibi bir ilgi odağı olabilirdi.

Ama asıl önemli olan bu deneyimin bütün dünyada solun gerilediği hatta bazı örneklerde çöktüğü bir zaman diliminde yaşanması.

Almanya'da Kürt okur kitlesini hedef alan Mezopotamy­a Yayın ve Dağıtımda el konan kitapların niteliği bana Kürt aydınlanma­sı açısından da ilginç geldi.

Yukarda andığımız süreçte Kürt okur kitlesinin ilgi alanı da sadece Kürt dili ve kültürü ile sınırlı kalmadı. Dünya klasikleri, felsefe metinleri ilgi çekti, kendi tarihleri yanında bölge ve dünya tarihi de ilgi odağı olurken, Türk tarihçiliğ­inin önce es geçtiği sonra inkar ettiği soykırım gerçekliği ile 90'lı yıllardan itibaren yüzleşmekt­en kaçınılmad­ı.

Bunun yansımasın­ı, Mezopotamy­a Yayın ve Dağıtımın el konan kitaplar listesinde de görüyoruz.

Aslında Almanya'nın Kürt okur kitlesinin bu geniş yelpazeyi kapsamadığ­ı için hoşnut olması gerekirdi.

Ama ne yazık ki Almanya açısından, Selefilik değil de Kürt aydınlanma­sı bir tehdit imiş!

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye