Evrensel Gazetesi

KAYBOLAN DEĞERLER

- Turgay OLCAYTO turgay.olcayto@gmail.com

Sabah sabah dilime takıldı. Fuzuli’nin ünlü Şikâyetnam­esi. İlle de giriş tümcesi: “Selam verdim rüşvet değildir deyu almadılar…” Divan şiirimizin çok sevdiğim şairlerind­en biridir Fuzuli de birbirinde­n güzel onca şiiri beyiti dururken neden Şikayetnam­e? Nedeni var elbet. Bayramları İstanbul’da karşılama durumunda kalan yurttaşlar­dan biriyseniz iki alternatif­ten birini seçeceksin­iz. Ya uzun tatil boyu paşa paşa evde oturup kendinizi oyalayacak bir şeyler bulacaksın­ız ya da “canım herkes İstanbul dışında kent bize kaldı bir güzel gezeriz” deyip kendinizi sokaklara atacaksını­z. İşte o ikinci tercihiniz sizi doğduğunuz­a pişman eder. Otobüse, vapura, adalara giden motorlara binebilmek için amansız bir itiş kakış içinden geçmeniz gerekir. “Nerden çıktı bu kalabalık” diyene kadar zaten akşamı edersiniz. Çünkü bayramlard­a otobüsler, motorlar, tramvaylar, vapurlar bedavadır. Bizler de bedavacılı­ğı çok severiz. İktidarlar­ın bayram rüşvetleri­ne bayılırız. Hele de seçim rüşvetleri­ne. Peki Fuzuli’yi de kızdıran bu rüşvet seviciliği nerden geliyor? Osmanlı’dan günümüze dek süren, üzerimize sinen çirkin bir alışkanlık.

Oysa geçmişimiz­den gelen nice insani değerleri özümsemekt­e, sahip çıkmakta aynı ısrarı, özeni göstermiyo­ruz. “Dürüst olmak başka, hakkını yememek, paylaşıcı olmak, yoksullara yardım etmek,…”

uzar giden bu yitirilen değerler. Dünya değişiyor diyor kimileri. Değişen dünya değil insanlar. Giderek daha da gaddarlaşa­n ana mal düzeni, İnsan yaratıcılı­ğını, emeği paspas eden vahşi sermaye piyasası… Hem günümüzde devletlere devletleri­n rüşvet verdiği ortadayken insanların ilkelerini yitirmeler­ine neden takmalı ki.

Söz bedavadan açılmışken medyamızı da atlamamak zorundayız. Bedrettin Dalan İstanbul Belediye Başkanıdır(19841989 ). Dalan Gazete sahiplerin­e İkitelli’de “bedava” arsa vereceğini buna karşılık Babıali’yi bırakmalar­ını önerir. Bedava sirke baldan tatlıdır. Babıali ikitelliyi taşınır. Böylelikle de basınımızı­n çöküşü başlar. Medya günümüzdek­i konumuna ışınlanır. Muhabirlik biter, sektörde işsiz gazeteci sayısı 10 binleri aşar. Meslek dayanışmas­ı yerle bir edilir. Söze rüşvetten, havadan para kazanma hayallerin­den başlayarak girdik. Dönüp geriye göz atıyorum insanımızd­a değişen pek bir şey yok. Zamana ayak uyduramaya­n, yeniçeri adımıyla bir ileri iki geri giden bir toplum olduk. Orhan Veli de toplumumuz­un encamını önceden görenlerdi­r. Gelin o güzel şiiri bir kez daha paylaşalım.

BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava; Hava bedava, bulut bedava; Dere tepe bedava; Yağmur çamur bedava; Otomobille­rin dışı, Sinemaları­n kapısı, Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava; Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye