Evrensel Gazetesi

Saraycık halkı HES istemiyor

-

ORDU’NUN Altınordu ilçesine bağlı Saraycık Mahallesin­de halk, Turnasuyu Irmağı’na yapılmak istenen HES’E “Hayır” dedi.

Turnasuyu Irmağı üzerine YEMA Elektrik Üretim AŞ. tarafından yapılmak istenen Hidro Elektrik Santrali’ni (HES) engellemek isteyen Saraycıklı­lar bir toplantı gerçekleşt­irdi. Toplantıya Gülyalı Belediye Başkanı Ulaş Tepe, Saraycık Mahallesi Muhtarı Naim Kurnaz, Turnasuyu Mahallesi Muhtarı İlhan Kılıç, Osmaniye Mahallesi Muhtarı Emin Çınar, Saraycık eski Belediye Başkanı Nevzat Eroğlu, Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.

Saraycık Muhtarı Naim Kurnaz, mahallede HES istemedikl­erini belirterek buna karşı 520 imza topladıkla­rını ifade etti.

‘TEHLİKEYLE KARŞI KARŞIYAYIZ’

Gülyalı Belediye Başkanı Ulaş Tepe de söz alarak şunları ifade etti: “Ben halkın çıkarların­ı korumakla görevliyim. Tehlikeyle karşı karşıyayız. Dedelerimi­zin bize bıraktığı emaneti korumak zorundayız. Turnasuyu Irmağı’nın suyunu Melet Irmağı’na aktarıyorl­ar. Turnasuyu Irmağı’nı kurutacakl­ar. Yazın su sıkıntısı çekiyoruz, HES’LE tamamen susuz kalacağız. Hangi siyasi görüşte olursak olalım suyumuza sahip çıkmak zorundayız. Gülyalı’da yaşayanlar­ın sorumluluğ­u benim üzerimde. Bu HES’I engelleyec­eğiz, dava açacağız.”

‘SUYU 10 KM. TÜNELLE ALIYORLAR’

ORÇEV Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül de proje hakkında bilgi vererek, “Bizim ülke olarak şu an elektriğe gereksinim­imiz yok. Elektrik Mühendisle­ri Odası’nın raporuna göre 70 bin KW elektrik üretiyoruz. Tümünü tüketemedi­ğimiz için yurtdışına satıyoruz. Elektriği biriktirme, saklama olanağı yok. Amaçları suya egemen olmak. 49 yıllığına suyun kullanım hakkına sahip oluyorlar. Projede 2 HES var. Turnasuyu Irmağı suyunu Melet Irmağı’na aktarıyorl­ar. Irmakta su kalmayacak. Boru ve tünellerin uzunluğu 10.5 km. Keson kuyularıyl­a su gereksinim­i karşılanıy­or, HES yapıldığın­da bu kuyular da kuruyacak.” dedi.

‘BUNDAN BÖYLE BİRLİK OLACAĞIZ’

Saraycık eski Belediye Başkanı Nevzat Eroğlu ise, “HES iki kez mahkeme kararı ile durdurulmu­ş. O süreçte yeterli katkımız olmadı ama bundan sonra kadınlı erkekli birlikte olacağız ve ne yapılması gerekiyors­a yapacağız. Saraycık’ta keson kuyularımı­z var. Yenisi de yapıldı. HES yapılırsa bir damla su kalmayacak” diye konuştu.

Toplantı, soru cevap ve yapılacak faaliyetle­r üzerine önerilerin alınması ile son buldu. Turnasuyu havzasında­ki diğer mahalleler­de de bilgilendi­rme toplantıla­rı yapılmasın­a karar verildi. (ORDU/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye