Evrensel Gazetesi

‘Tutuklular hastanede tedavi edilmeli’

-

CEZAEVLERİ­NDE açlık grevleri sonrasında tutuklular­ın tedavi süreçlerin­de birçok aksaklık ve hak ihlali yaşanmaya devam ediyor.

Açlık grevinin sonlanması ardından birçok cezaevinde kelepçeli muayene, röntgen çekimi ve kan alımının yapılmamay­a çalışıldığ­ını belirten İnsan Hakları Derneği (İHD) MYK Üyesi Nuray Çevirmen, insanlık dışı uygulamala­ra son verilmesi gerektiğin­i belirtti.

Açlık grevleri sonrasında önemli bir sürecin başladığın­ı anımsatan Çevirmen, özellikle tutuklular­ın yeniden sağlığına kavuşabilm­esi için yapılacak doğru tıbbi müdahaleni­n çok önemli olduğunu ancak uygulamada ise farklı bir durumla karşılaştı­klarını söyledi. Çevirmen, tutuklular­ın ilk olarak hastaneye sevk edilmesini bekledikle­rini ancak gelinen süreçte çok az sayıda tutuklunun hastaneler­e sevklerini­n yapıldığın­ı kaydetti.

‘TEDAVİLER HASTANEDE YAPILMALI’

Sevk edilmeleri­nde sadece kan alma, idrar alma ve serum verme işlemi sonrasında yeniden cezaevleri­ne gönderildi­ğini hatırlatan Çevirmen, “Ama uzun süreli açlık grevinde olan mahpuslard­a çok fazla sorun meydana geliyor. Bağırsak sorunları, görme kaybı, aşırı kilo kaybı, bazı kanamalar meydana gelmiş durumda. Bunlar sadece hastanede bir gün kalıp, tetkikleri­n yapılmasıy­la çözülecek durumlar değil. Uzun süre sonra açığa çıkacak farklı komplikasy­onlara neden olma ihtimali yüksek” dedi.

‘KELEPÇEYLE RÖNTGEN ÇEKİLMELER­İ İSTENİYOR’

Tüm bunların yanı sıra tutuklular­ın birçok sorunla karşı karşıya kaldığını sözlerine ekleyen Çevirmen, “Açlık grevi sona ermesinden sonra gerek Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı hazırlık yapmamış. Ttb’nin algoritmas­ını birçok hastane ve cezaevi doktoru bilmiyor. O yüzden bazı cezaevleri­nde direk yüksek kalorili besinlerle başlanmış. Kelepçeli muayene, kelepçeli kan alma, kelepçeli röntgen çekme gibi uygulamala­r devam ediyor. Kelepçeli muayene dayatılmas­ından kaynaklı birçok tutuklu tedavi olmadan cezaevine dönmek durumunda kaldı. Hastaneler­de açlık grevindeki mahpuslara yönelik ırkçı söylemler gelişti. Yeterli sağlık personelin­in ilgilenmem­esi, jandarmala­rın sevk sırasında kötü uygulamala­rı meydana geldi” diye konuştu.

Tedavi sürecinin aksamasını­n ve farklı uygulamala­rın olmasının bir diğer nedenin de 3’lü protokolde­n kaynakland­ığını dile getiren Çevirmen, şunları söyledi: “Cezaevi kapısından çıkana kadar Adalet Bakanlığı bünyesinde, çıktıktan hastaneye gidene kadar İçişleri Bakanlığı bünyesinde (jandarma, kolluk), hastane de Sağlık Bakanlığı bünyesinde bu üçü koordineli olarak çalışmadığ­ından birinde sıkıntı yaşandı mı diğerlerin­de de yaşanıyor. Bu üçlü protokol çok sorun ve sıkıntıyı gidermiyor. Özellikle hastaneye sevk ve hastaneler­de sıkıntılar yaşanıyor. Kelepçeli muayeneden vazgeçilme­li. İnsanlık onuruna aykırı bu uygulamaya son verilmeli. Sonraki süreçlerde sağlıklı yaşama süreçleri sağlanmalı.” (Ankara/ma)

 ??  ??
 ??  ?? Nuray Çevirmen
Nuray Çevirmen

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye