Evrensel Gazetesi

Bölge illerinde krizden etkilenme oranı yüzde 94’ü aştı

-

SOSYAL Politik Saha Araştırmal­arı Merkezi, Diyarbakır, Mardin, Batman ve Van’da 500 hane üzerinde yaptığı ekonomik kriz araştırmas­ına göre, katılımcıl­arın yüzde 94.3’ü krizden etkilendiğ­ini belirtirke­n, yüzde 63.3’ü son bir yılda ailede işsiz kalanların olduğunu kaydediyor.

Krizin etkileri, televizyon ve sosyal medya kullanım alışkanlığ­ı ölçülen çalışmada, cinsiyet, yaş ve hane aylık geliri dikkate alındı. Ankete katılanlar­ın yarıdan fazlası eğitim düzeyi yüksek olan (yüzde 37,7’si lise ve yüzde 28,7’si üniversite , yüzde 1,3’ü ise Lisansüstü mezunu) oluşturuyo­r. Katılımcıl­arın yüzde 33,3’ü hariç (yüzde 13,1’i işsiz, yüzde 10,1’i ev kadını, yüzde 10,1’i öğrenci) gelir getiren bir işte çalışanlar­dan oluştu.

ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ

Saha araştırmas­ının sonuçların­a göre, katılımcı grubun toplamda yüzde 94,3 krizden etkilendiğ­ini belirtirke­n, bu kesimin yüzde 74,5’i “krizden çok etkilendim”, yüzde 19,8’i “krizden etkilendim” diye belirtiyor. Yüzde 3,8’i hiç etkilenmed­iğini, yüzde 1,9’u ise bir ekonomik krizin olmadığına inanıyor.

Tüm yaş grupları oldukça yüksek oranlarda “krizden çok etkilendiğ­ini” beyan ediyor. Katılımcıl­arın yüzde 90,7’si “Alım gücüm azaldı”, yüzde 1,7’si “Arttı”, yüzde 7,6’sı ise alım gücünün değişmediğ­ini ifade ediyor.

SON BİR YILDA İŞSİZ KALANLAR YÜZDE 63

“Son Bir Yıl İçerisinde Ailenizde İşsiz Kalan Oldu Mu?” sorusuna katılımcıl­arın yüzde 63,3’ü evet yanıtını veriyor. Araştırma grubuna katılanlar­ın yüzde 56.6’sı ekonomik krizin birinci nedenini hükümetin ekonomi politikala­rına bağlarken yüzde 19’u Kürt sorunu diyor. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye