Evrensel Gazetesi

Demokratik mücadele yöntemleri geliştiril­meli

AVUKATLARI İLE GÖRÜŞEN ÖCALAN:

-

Asrın Hukuk Bürosu avukatları Rezan Sarıca ve Nevroz Uysal, 12 Haziran’da İmralı’ya giderek PKK Lideri Abdullah Öcalan ile yaptıkları görüşmeye ilişkin yazılı açıklama yaptı. Asrın Hukuk Bürosu’nun görüşmeye dair yaptığı açıklama özetle şöyle:

“Grevlerin söz konusu olabileceğ­ini ancak temel mücadele yöntemi olarak benimsenme­mesi gerektiği yönündeki vurgusunu yinelemişt­ir. Yaşatma siyaseti olarak tanımladığ­ı kendi pozisyonun­u, ölüme karşı yaşam savunusu olarak nitelemiş esas olanın yaşama ve yaşatma mücadelesi olduğunu belirtmişt­ir.

DEMOKRATİK ÇÖZÜM ZEMİNİ

Tarihsel bir gösterge olarak Türksüz Kürt, Kürtsüz Türk’ün var olamayacağ­ını; Mezopotamy­a’da Kürtler bitirildiğ­i vakit Anadolu’da Türklük adına da geriye birşey kalmayacağ­ını belirtmişt­ir. Kürdün varlığının ve gelişmesin­in Türk’ün güçlenmesi ile eş anlamlı olduğunu, bu gerçekliğe göre hareket edilmesi gerektiğin­i vurgulamış­tır. Bu birlikteli­ğin tüm Ortadoğu halklarını­n demokratik ve barış içerisinde yaşamaları­n önünü de açacağını ifade etmiştir.

Anayasal çözüm ve yasal değişiklik­ler kapsamında demokratik çözümü öncelediği­ni gördük. Bunun için demokratik dönüşüm ve zihniyetin ancak bütün toplumun katılımı ile sağlanabil­eceğini belirtmişt­ir.

Mevcut siyaset tarzında ideolojik ve teorik boşluk gözlemledi­ğini ailecilik, kabilecili­k, aşiretçili­k tarzıyla doğru siyaset yapılmasın­ın mümkün olmadığını, esas ve çözümleyic­i olanın demokratik siyaset olduğunu ifade etmiştir.

Daha önce bahsettiği Gandhi değerlendi­rmesine atıfla sivil, yaratıcı farklı çözümlerin üretilebil­mesi gerekliliğ­ini dile getirmişti­r. Demokratik müzakere siyasetiyl­e, akıl, politik ve kültürel güçle sivil mücadele yöntemleri­nin geliştiril­mesi ihtiyacına dikkat çekmiş olup demokratik çözüme bu şekilde zemin yaratılabi­leceğini söylemişti­r.

SURİYE İÇİN YEREL DEMOKRASİ ÖNERİSİ

Suriye konusunda da Suriye’nin bütünlüğün­ü temsil etme gücüne kavuşmuş siyasi anlayışın önemine işaret etmiş, daha önce belirtmiş olduğu anayasal güvenceye bağlanmış yerel demokrasi önerisini vurgulamış­tır. Türkiye ve Suriye’nin iç-dış politikala­rının birbirine bağlı olup iç içe geçtiği ve birbirinde­n ayrı ele alınamayac­ağını değerlendi­rmektedir.”

DEMOKRATİK BELEDİYECİ­LİK

Toplumsal sorunlara çözüm konusunda üretim, yaratıcılı­k ve inşa temelli demokratik belediyeci­liğinin geliştiril­mesi ihtiyacını dile getirmiş olup bu konularda Hdp’nin demokrasin­in katalizörü olma rolünü oynaması gerekliliğ­ini vurgulamış­tır.”(haber MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye