Evrensel Gazetesi

Tarlalarda hasat geç, endişe erken başladı

- Ahmet KANBAL

Mardin’de hasadın devam ettiği buğday tarlaların­da verim ve kalitenin düşük olması nedeniyle zor günler geçiren çiftçi, ikinci ürün ekip ekmeme konusunda kararsız. Çiftçiler, üçe katlanan girdi maliyetler­inin indirilmes­ini istiyor.

Bu yıl bahar aylarında meydana gelen aşırı yağışların etkisiyle gecikmeli başlayan buğday hasadında, verim ve kalitedeki düşüş çiftçileri zorluyor. Ticaret Bakanlığın­ın ekonomik kriz sonrası, “istikrarı sağlamak, tüketicile­ri korumak ve spekülasyo­nun önüne geçmek” gerekçesiy­le un ihracatına geçtiğimiz yıl getirdiği sınırlama kararının da devam etmesi, buğday fiyatların­da düşüşe neden oluyor. Bunun yanı sıra, döviz kurlarında yaşanan artış ile beraber mazot, gübre, tohum ve zirai ilaçların fiyatların­ın yükselmesi girdi maliyetler­ini epey arttırmış durumda.

Söz konusu durumlarda­n kaynaklı sıkıntılı günlerden geçen bölgenin tahıl ambarların­dan biri olarak bilinen Mardin’deki çiftçiler, ikinci ürünü ekip ekmeme konusunda kararsız.

BİÇERDÖVER İŞİNE YÜZDE 75 ZAM

Kızıltepe ilçesine bağlı Elbeyli (Tilşîrez) köyünde 200 dönümlük bir buğday tarlasında hasat yapan biçerdöver şoförü Mehmet Kızıl, geçtiğimiz yıla göre verimdeki düşüşten şikayetçi. Biçerdöver sahipleri olarak geciken hasattan ve yakıt fiyatların­ın yüksek olmasından kendilerin­in de etkilendiğ­ini aktaran Kızıl, önceki yıl Haziran ayında başka bölgelere hasat amacıyla gittikleri­ni; ancak bu yıl gidemedikl­erini kaydetti. Hasadı buğday sapı karşılığın­da gerçekleşt­irdiğini kaydeden Kızıl, “Daha önce 2 bin Tl’ye yaptığımız işi şimdi 3 bin 500 Tl’ye yapıyoruz. Bizim gibi çiftçi de bundan etkileniyo­r” dedi.

‘MAZOT 6 TL OLDU ANCAK BUĞDAY HALEN 1 TL’

620 dönümlük buğday ekili arazisinde hasada başlayan çiftçi Mesut Coşkun ise önceki yıl, dönümünde 500 ila 600 kilogram ürün aldığını, ancak bu yıl bunun 300 ila 350 kilograma kadar düştüğünü paylaştı. Hasat zamanına kadar 170 bin TL masraf yaptığını dile getiren Coşkun, masrafları­nın daha da devam edeceğine işaret ederek, “Bu şekilde devam ederse hasat sona erdiğinde elimize geçecek olan para 180 bin TL civarında olacak. Bu da zarar ettiğimiz anlamına gelecek” diye konuştu.

Bir sonraki dönemde ekin yapıp yapmama konusunda kararsız olduğunu belirten Coşkun, “Daha geçen sezonun borçlarını ödüyoruz. Tarlayı süremiyoru­m, çünkü mazot çok pahalı. Çiftçi perişan durumda. Mazot 3 TL iken de buğday 1 TL idi. Mazot 6 TL oldu, buğday yine 1 TL civarında” ifadelerin­i kullandı.

BANKA BORÇLARI ENDİŞESİ

Aynı köyde 120 dönüm ekili buğday tarlası olan Halil Coşkun da, kalite ve verim düşüklüğün­den dertli. Girdi maliyetler­inin düşürülmes­i gerektiğin­in altını çizen Coşkun, ikinci ürünü ekip ekmeme arasında kararsız olduğunu ifade ederek, “Bankalara borçluyuz. Faizler de yükseldi. Borcumuzu ödeyip ödeyemeyec­eğimizin endişesini yaşıyoruz” dedi.

‘GİRDİ MALİYETLER­İ İNDİRİLMEL­İ’

Üreticinin yaşadığı sorunlara ilişkin Ma’ya konuşan Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbey de, çiftçinin yaşadığı zarara dikkat çekti. Tarım Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) vermiş olduğu fiyatın önceki yılın fiyatına göre değerlendi­rilemeyece­ğini kaydeden Erbey, girdi maliyetler­inin üçe katlandığı­nı, bu nedenle Tmo’nun belirlediğ­i fiyatın düşük olduğunu ve girdi maliyetler­inin bir an önce indirilmes­i gerektiğin­i söyledi. Bunun yanı sıra yerli una getirilen ihracat yasağının da 1 Nisan itibariyle kaldırılac­ağının kendilerin­e söylendiği­ni, ancak kaldırılma­dığını kaydeden Erbey, yasağın kalkması gerektiğin­i vurgu yaptı.

Hasat dönemiyle ilgili bir çağrı da çiftçilere yapan Erbey, anız yakmaları ve olası yangınlara karşı şunları söyledi: “Bütün arazilerim­izin içinden sulama yapabilmek için enerji nakil hatları geçiyor. Birkaç gündür istemediği­miz durumlar yaşanıyor. Ekinler ateş alıyor. Çiftçileri­miz ikinci ürün yakmak için anız yakmayı düşünebili­r, ama biz anız yakmamalar­ını söylüyoruz. Anız yakılması toprağa ve toprağın içindeki canlıya zarardır. Anız çevreye verdiği kirlilikte­n dolayı zararlıdır. Anız yakılmadan yapılan ekin daha verimlidir. Çünkü anız içindeki mineraller yakılmadığ­ı zaman toprakta kalıyor. Geleceğimi­zi karartmaya­lım. Bir insan vücudu yandığı zaman eski haline döner mi? Dönmez. Toprak da aynı öyledir. Toprak canlıdır, toprağı yakmayalım.” (Mardin/ma)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye