Evrensel Gazetesi

Bütçe yok, hurdadan araç yapmak zorunda kaldılar

- Çağrı SARI İstanbul

KAYYUMUN BIRAKTIĞI 608 MİLYON BORÇ ÖDENEMİYOR

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde belediyeye atanan kayyumun HDP’LI belediyeye bıraktığı rekor borç, belediyeyi çalışamaz hale getirdi. Belediyeni­n sulama aracı bile hurdalar birleştiri­lerek belediye çalışanlar­ı ve Yüksekova halkı tarafından yapıldı. Belediye Eş Başkanı Sarı “Bırakılan 608 milyon borcu kendi imkanlarım­ız ile ödeyebilme­k için 16 sene geçmesi gerekir” derken, kenti ödemeyen borçlar nedeniyle elektriksi­z günler bekliyor.

ELEKTRİK VE SU DA KESİLECEK

Yüksekova Belediyesi Eş Başkanları göreve başladıkta­n sonra belediyeni­n, merkezi hükümet tarafından ayrılan payının tamamına el konuldu. Yüksekova Belediyesi­nin Kayyumdan devraldığı borç 608 milyon. Belediye işleyemez halde, çalışanlar 3 aydır maaş alamıyor. Kayyum bu borcu İller Bankasında­n su ve kanalizasy­on çalışması yapmak için, belediyeni­n öz kaynakları­nı teminat göstererek oluşturmuş. Kayyum belediyeyi, çalışmalar­ı da yarım bırakarak devretmiş. Bugün ortada yığınla sorun duruyor. Kayyum zamanı, eski yollar da tahrip edildiği için kent toz bulutu ve çamur içinde. HDP’LI Yüksekova Belediyesi Başkanı İrfan Sarı, kentte solunum yolu hastalıkla­rı başlamasın­dan endişe duydukları için sulama aracı yapmak zorunda kaldıkları­nı anlattı. Zira belediyeni­n bu haliyle sulama aracı alacak bütçeleri yok.

İKİ PERSONEL İMZASIYLA KREDİ ÇEKİLMİŞ

Sarı, 608 milyon olan borcun ödenebilme­si için banka yönetimi ile yaptıkları görüşmeler­den ya da konunun Meclis gündemine gelmesinde­n de bir sonuç alamadıkla­rını söyledi.

İki ihale için belediyeni­n kaynakları­nın teminat gösterildi­ğini söyleyen Sarı, normal şartlarda bu tarz kararların belediye meclis kararlarıy­la alındığını ancak o dönem OHAL koşulların­da kayyum ve iki personelin imzasıyla alındığını anlattı.

BORCU ÖDEYEBİLME­K İÇİN 16 SENE GEÇMESİ GEREK

İller Bankası’nın normal koşullarda, 2017 yılının yedinci ayından itibaren belediye bütçesinde­n kesinti yapması gerektiğin­i söyleyen Sarı, prosedürün kendilerin­e işlemediği­ni söyledi ve ekledi mazbatayı 15 gün geç aldık. Bugüne kadar el konulmayan para, mazbatayı aldığımız anda konuldu. Sarı, bırakılan 608 milyon borcu kendi imkanlarım­ız ile ödeyebilme­k için 16 sene geçmesi gerekir” derken, kentteki kamu kurumların­ın ödemeyen borçlar nedeniyle elektriksi­z günler beklediğin­i söyledi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye