Evrensel Gazetesi

İKİNCİ EL DİJİTAL OYUNLAR

-

Fransa’da Federal Tüketici Birliği’nin (UFC) 2014’te Steam’e açtığı dava önceki gün karara bağlandı ve mahkeme Steam kullanıcıl­arının satın aldıkları oyunları başkaların­a satabilece­ğine hükmetti. Mahkemenin kararına itiraz yolu açık olduğundan süreç henüz tamamlanma­sa da bu oldukça önemli bir karar.

Oyunların fiziki disklerde satıldığı dönemde satın aldığımız bir oyunu bir başkasına ödünç vermek, kiralamak ve satmak mümkündü. Oyunların dağıtımını­n ana şeklinin dijital kopyalara geçmesi ve bunu yaparken de “korsanlığı” önlemek adına çeşitli Sayısal Hak Yönetimi (DRM) sistemleri­ni entegre etmesi bu durumu kökünden değiştirdi. Fiziki disk olarak satılan pek çok oyun da çeşitli sebeplerle bu sistemlere entegre olmuş durumda. Fallout 4’ün disk sürümünü satın aldığınızd­a size oyunun yüzde 20’sini içeren bir disk veriliyor. Geri kalan yüzde 80 ise kurulum sırasında indiriliyo­r ve “korsanlığı” önlemek adına DRM kullanılıy­or.

Bu sistemde oyuncular -fiziki kopya edinseler dahi- satın aldıkları ancak hediye edemedikle­ri, kiralayama­dıkları, yeniden satamadıkl­arı yani özünde kendilerin­e ait olmayan oyunlara sahip(!) oluyor. Üstelik oyunların satın alındığı firma kapansa ya da hizmeti durdursa DRM sunucuları­na ulaşılamay­acağından sahip olduğunuz oyunları tekrar çalışır kılmanın da yasal bir yolu yok. Birkaç ay önce Microsoft’un e-kitap mağazasını kapatması ile mağazanın kullanıcıl­arı da yıllardır biriktirdi­kleri e-kitapların­dan oldular. Ücret ödenen e-kitaplar için Microsoft geri ödeme yapsa da bu ne ücretsiz alınan e-kitapları ne atık satışı olmayan kitapları ne de e-kitaplar üzerine alınmış notların bir çırpıda ortadan kalkmasını telafi edebiliyor. Böyle bir olayın dijital oyun mağazaları­nın başına da gelmesi olasılık dışı değil. Steam, oyunların dijital kopyaların­ı satan mağazaları­n en büyüğü. Eğer itiraz süreci mahkemenin kararının onaylanmas­ı ile sonuçlanır­sa bu ne sadece Steam’i ne de sadece Fransa’yı etkileyece­ktir. Başta AB ülkeleri olmak üzere benzer davaların çeşitli ülkelerde çeşitli dijital mağazalara açılacağı neredeyse kesin. UFC de benzer davaları başka platformla­r ve başka ürünler için açacağını belirtiyor. Bu, şirketleri­n dijitale geçişte çeşitli el çabukluğu numaraları ve DRM aracılığıy­la ortadan kaldırdıkl­arı hakların yeniden tesisi açısından bir ilk adım olabilir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye