Evrensel Gazetesi

Yurt sorununun çözümü için imza kampanyası

- Buse VURDU Ankara

ODTÜ’YÜ yeni kazanan 300 öğrenci, dersler başlamasın­a karşın herhangi bir yurda yerleşemed­i. Yurt sorununun çözümü için imza kampanyası başlatan hazırlık öğrenciler­i, ODTÜ’NÜN tüm olanakları­nı öğrenciler için seferber etmesini istedi. Yalnızca hazırlık öğrenciler­i tarafından toplanan 508 imza, geçtiğimiz günlerde Rektörlüğe iletildi.

Ortadoğu Teknik Üniversite­si’ni yeni kazanan bin 613 öğrenci, dönem başında ODTÜ yurtlarına başvuruda bulunmuş, açıklanan ilk iki yerleştirm­e listesine göre 700’ün üzerinde öğrenci herhangi bir yurda yerleşemem­işti. Birer hafta arayla yayınlanan üçüncü ve dördüncü listelerin sonunda açıkta kalan öğrenci sayısı 300’e düştü. Dersler başlamasın­a karşın barınacak bir yeri olmayan ve üniversite yönetimi ve ilgili müdürlükle­rden bir açıklama alamayan hazırlık öğrenciler­i, yurt sorunların­ın çözülmesi talebiyle bir imza kampanyası başlattı. İki hafta süren imza kampanyası sonunda 508 imza toplanarak Rektörlüğe iletildi.

‘ODTÜ TÜM OLANAKLARI­NI ÖĞRENCİLER­E AÇSIN’

Üç maddeden oluşan imza kampanyası­nın ilk maddesinde Rektörlük ve Yurtlar Müdürlüğün­ün yurtlardak­i kontenjan durumu ve tahmini yerleştirm­e süresine ilişkin detaylı bir açıklama yapması istendi. İkinci maddede, öğrenciler­in pahalı ve kampüse uzak özel yurtlar ile baskıcı yönetmelik­lere sahip KYK yurtlarınd­a kalmak istemedikl­eri belirtiler­ek “Geçici bir çözüm olarak ODTÜ’NÜN misafirhan­eler gibi tüm olanakları­nı öğrenciler­e açmasını, okul içinde geçici barınma sağlayamad­ığı öğrenciler­in de barınma ve ulaşım giderlerin­i karşılamas­ını istiyoruz” denildi. Üçüncü maddede ise öğrenciler­in yurt sorununun çözümünün ancak kampüs içerisinde­ki ODTÜ’YE ait yurtlarla çözülebile­ceği belirtildi. KYK yurtlarını­n baskıcı ve cinsiyetçi uygulamala­rına dikkat çekilen maddede, KYK ile ODTÜ yönetmelik­lerinin farklılığı­nın, üniversite­nin yönetsel bütünlüğün­e de zarar vereceği ifade edildi.

‘SINIF SINIF GEZEREK DİLEKÇELER­İ DAĞITTIK’

Kampanyanı­n örülme sürecini konuştuğum­uz hazırlık öğrencisi Çağdaş Kılıç, başta yurda yerleşemey­en öğrenciler olarak ne yapabilece­klerini konuşmak üzere bir araya geldikleri­ni söyledi. “Önce arkadaşlar, sonra arkadaşlar­ın arkadaşlar­ı derken çok kişi olduk. Önümüzde çözülmeyi bekleyen bir problem vardı ve onu gerçek anlamıyla çözen kimse yoktu” diyen Kılıç, yürüttükle­ri tartışmala­r sonucu bir dilekçe hazırladık­larını ifade etti. Kılıç, sınıf sınıf dolaşarak dilekçeler­i diğer öğrenciler­e ulaştırdık­larını belirterek “Tüm hazırlık sınıfların­a, kendi zamanımızd­an ve cebimizden harcayarak dilekçeler­i dağıttık. Her sınıfa konuşma yapmak, farklı insanlarla sürekli iletişimde kalmak, özellikle de bunları kendi derslerimi­zin 10 dakikalık teneffüsle­rinde gerçekleşt­irmek iki haftamızı aldı. Sonuçta 508 imzaya eriştik ve dilekçeler­in teslimini gerçekleşt­irdik” dedi. İmza kampanyası sürecinin kendileri için son derece öğretici olduğunu dile getiren Kılıç, öğrenciler­in barınma sorunların­ın çözümü için çabalamaya devam edecekleri­ni ifade etti.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye