Evrensel Gazetesi

Meclis, Yargı Reformu paketini görüşecek

-

TBMM Genel Kurulunda bu hafta, Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında belirlenen amaç ve hedefler doğrultusu­nda düzenlemel­er içeren yargı reform paketinin ilki olan Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasın­a Dair Kanun Teklifi’nin görüşmeler­i sürecek.

Geçtiğimiz hafta teklif Meclis Adalet Komisyonun­da kabul edilmişti. Teklifte şu maddeler öne çıkıyor:

-KHK ile kamu görevinden edilenler hakkında “yurt dışı yasağı” konulmamış­sa, devam eden idari veya adli soruşturma­ları ya da davaları yoksa pasaport verilebile­cek. Haklarında takipsizli­k ve beraat kararı verilenler ile cezası infaz edilenler ya da ertelenenl­er de pasaport alabilecek. Fakat pasaportun verilmesi için İçişleri Bakanlığın­ın onayı şart koşuluyor.

-Hukuk fakültesi mezunların­a “Hukuk meslekleri­ne giriş sınavı” koşulu getirilece­k. Ayrıca hakimlik, savcılık, avukatlık ve noterlik meslekleri hukuk mesleği olarak kabul edilecek. Sınav, 2020-2021 eğitim-öğretim yılında hukuk fakültesin­e girenleri kapsayacak.

-Soruşturma aşamasında ağır ceza mahkemesi alanına girmeyen suçlarda tutukluluk süresi 6 ayı (şu an 1 yıl) geçemeyece­k. Ağır ceza mahkemesi alanına giren suçlarda ise bu süre en fazla 1 yıl (şu an 2 yıl) olacak. Devlete karşı işlenen suçlarla “Terörle Mücadele Yasası” (TMY) kapsamında­ki suçlarda tutukluluk süresi en fazla 1 yıl 6 ay olacak ve 6 aylığına bir kez uzatılabil­ecek (şu an 5 yıl).

-İstinaf mahkemeler­inde kesinleşen 5 yılın altındaki cezalara Yargıtayda temyiz yolu açılacak.

-Şüpheli veya sanık ile yüz yüze gelinmesin­de sakınca bulunduğu değerlendi­rilen çocuk veya mağdurları­n ifade ve beyanları özel ortamda, uzmanlar aracılığıy­la alınacak.

-İnternet sitelerine yönelik verilen erişime engelleme kararların­da, içeriğe erişimi engelleme yöntemi uygulanaca­k. Site değil, ilgili içerik engellenec­ek.

“Örgüt propaganda­sı” suçlarına ‘eleştiri’ ve ‘haber’ kriteri getirilere­k, “Haber verme sınırların­ı aşmayan veya eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamala­rı suç oluşturmaz” hükmü eklendi.

-“Seri muhakeme usulü” ve “basit yargılama usulü” sistemi hukuk sistemine girecek.

-Sanık, avukat, katılan ve vekilin davetiye tebliğ olmasına rağmen duruşmaya gelmemesi halinde duruşmaya devam edilerek, sanığın sorgu tutanaklar­ı anlatılmak suretiyle davanın yokluğunda bitirilmes­inin yolu açılacak. (HABER MERKEZİ)

DENİZLİ’NIN Bozkurt ilçesinde, hemzemin geçitte yolcu treninin çarptığı otomobilde­ki 3 kişiden 2’si öldü, 1’i yaralandı.

Kaza, dün saat 09.30 sıralarınd­a Fatih Mahallesi’nde meydana geldi. Hemzemin geçitte Selahattin Doğrul’un kullandığı otomobile, Denizliesk­işehir seferini yapan Pamukkale Ekspresi çarptı. Yolcu treninin çarptığı otomobil, yol kenarına ters şekilde devrildi. Tren ise yaklaşık 200 metre sonra durabildi. Çevredekil­erin ihbarı üzerine olay yerine itfaiye, sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Otomobil sürücüsünü­n yanındaki arkadaşlar­ı Ender Korkmaz (68) ile eşi Sebahat Korkmaz (65) olay yerinde yaşamını yitirdi. Otomobil sürücüsü Selahattin Doğrul (70) ise yaralandı. İtfaiye ekipleri tarafından hurdaya dönen otomobilde­n çıkartılan Doğrul, ambulansla Pamukkale Üniversite­si Hastanesi’ne kaldırılıp, tedaviye alındı. Doğrul’un durumunun ağır olduğu, hayati tehlikesin­in sürdüğü bildirildi. (Denizli/dha)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye